Поне една нова ваксина срещу туберкулоза трябва да бъде разработена

...
Поне една нова ваксина срещу туберкулоза трябва да бъде разработена
Коментари Харесай

СЗО: До 2027 г. трябва да има поне една нова ваксина срещу туберкулоза

Поне една нова ваксина против туберкулоза би трябвало да бъде създадена и утвърдена до 2027 година Това е записано в политическата декларация на Общото заседание на Организация на обединените нации, одобрена от международните водачи на среща на високо ниво, заяви пресслужбата на Световната здравна организация (СЗО). Документът включва още няколко световни цели, върху които международната общественост ще работи през идващите 5 години. Сред тях са достигането до 90% от хората с услуги за профилактика и грижи за туберкулоза с употребявано на предложен от СЗО бърз тест като първи способ за диагностициране на инфекцията, даване на обществени пакети за всички хора с туберкулоза и превъзмогване на пропуските във финансирането на ограниченията за битка с нея.

Днес туберкулозата остава един от най-големите убийци измежду инфекциите в света, признават от СЗО. Годишно над 10 млн. души се разболяват, а над 1 млн. губят живота си от тази предотвратима и лечима болест.

Резистентната на медикаменти туберкулоза продължава да бъде главен фактор за антимикробната устойчивост, като всяка година близо половин милион души развиват тази форма на болестта, допълват оттова.

Коронавирус пандемията в допълнение утежни обстановката, като попречи на осъществяването на задачите за интервала 2018 – 2022 година, сочи статистиката

Само 34 млн. от плануваните 40 млн. души с туберкулоза са били обхванати с лекуване през това време. По отношение на превантивното лекуване на туберкулоза обстановката е още по-мрачна, като единствено 15,5 млн. от плануваните 30 млн. души са били обхванати от достъп до превантивно лекуване, регистрират още от СЗО.

Заболеваемостта от туберкулоза и смъртните случаи са се нараснали сред 2020 година и 2021 година, само че координираните старания на страните, СЗО и сътрудниците водят до възобновяване на главните услуги и това е въпреки всичко някакъв прогрес, показват оттова.

Разработването на нови ваксини против инфекцията е извънредно значимо и затова СЗО дава старт на нови самодейност – образуван е Съвет за ускорение на имунизациите против туберкулоза, чиято задача е да улесни създаването, лицензирането и потреблението на нови ваксини против туберкулоза. Той ще се управлява благодарение на Секретариата на СЗО и ще се ръководи от съвет от 9 членове, които ще се сменят на ротационен принцип за период от две години. Съветът ще има и помощни органи, които ще поддържат неговото взаимоотношение и ангажираност с разнообразни браншове и заинтригувани страни като цяло, в това число частния бранш, учени, филантропия и гражданско общество.

В момента BCG е единствената лицензирана ваксина против туберкулоза. Въпреки че обезпечава умерена резултатност при попречване на тежки форми на туберкулоза при кърмачета и дребни деца, тя не защищава съответно юношите и възрастните, които съставляват по-голямата част – 90% от предаването на туберкулоза в международен мащаб, напомнят от международната организация.

Съветът има за цел да разпознава новаторско стабилно финансиране, пазарни решения и партньорства в обществения, частния и филантропичния бранш. Той ще употребява огромни платформи като Африканския съюз, Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), страните от БРИКС (Бразилия, Руската федерация, Индия, Китай и Южна Африка), Г-20, Г-7 и други, за подсилване на уговорката и дейностите за създаване на нова ваксина против туберкулоза и обезпечаването на достъп до нея.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР