Поне двойно увеличение на цената тока, огромни дългове, свръхпроизводство на

...
Поне двойно увеличение на цената тока, огромни дългове, свръхпроизводство на
Коментари Харесай

Проф. Касчиев: АЕЦ Белене носи огромни рискове


Поне двойно нарастване на цената тока, големи задължения, свръхпроизводство на електрическа сила и сериозен риск от тежка повреда – всички тези последствия са напълно действителни, в случай че АЕЦ " Белене " бъде издигната. Тази догадка изрича пред bTV енергийният специалист проф. Георги Касчиев. Повод за гостуването му е изявлението на президента Румен Радев пред руката осведомителна организация ТАСС. Там президентът разгласи, че планът " АЕЦ Белене " е " неминуем ", " тъй като са нужни надеждни източници на сила за насърчаване на индустрията ". В ход е ново топене на плана, който досега погълна над 2 мрд. лева и страната няма точни планове какъв брой тъкмо ще коства крайното му изграждане.

" Неизбежна е единствено гибелта и в щатите срещата с данъчните. Дали е неминуем планът, или не, това е глупава теза, няма неминуем план, в случай че бъде сбъднат, има неизбежни последствия - множеството отрицателни, някои могат да бъдат пагубни ", изясни специалистът.

По думите му " първата неизбежна последица ще бъде тази, че с реализирането на плана за АЕЦ " Белене " ще се усили цената на тока двойно, от което не зная кой ще бъде благополучен, само че това си има ясно пояснение. Цената от нови атомни централи е от порядъка на 9-10% на киловат час. Това са всички прогнози по контракти, подписани с нови централи в Европа. Представете си един вложител, който е вложил 21 милиарда лева желае да ги изплати за 15 години, с цел да ги изплати за 15 години те би трябвало да заплащат най-малко 1,5 милиарда лева И тъй като тази централа ще обезпечава съвсем половината от потреблението в България явно е, че токът ще нарастне два пъти ".

" Втората отрицателна последица ще бъде тази, че ще бъдем принудени да живеем, ние и нашите деца в продължение на десетилетия, в риск от тежка повреда, защото " Белене " е ситуирана в регион със относително висок сеизмичен риск, а антисеизмичните инженерни структури, които на времето са издигнати, с цел да смекчат този риск, са окончателно повредени откакто бяха наводнени през 2009-2010 година. Всеки гледа кино лентата за " Чернобил ", всеки може да си показа какво значи това, а аз ще си разреша да изтъквам нашия министър председател, който през 2012 година сподели: " Просто България няма да я има на картата ", добави още проф. Касчиев.

В отговор на въпрос дали по документи тази площадка е безвредна, проф. Касчиев отовори: " Няма такава документи. Никой не се е постарал да изследва до какъв брой антисеизмичната възглавница под 1-ви и 2-ри блок е развалена от наводнението. Този въпрос се премълчава, тъй като хората не ги интересува. Какво я интересува госпожа Теменужка Петкова, която няма никаква просветителна основа, никаква подготовка ".

" С построяването на тази АЕЦ ще продължи незаконната политика, която води до отлагането на големи отговорности, които ще паднат на идващите генерации ", безапелационен бе специалистът.

По думите му съгласно " условията на националната тактика за ръководство на радиоактивните боклуци, най-малко 50 тона тежко радиоактивни метали би трябвало да се изнасят всяка година от площадката на работещата ни нуклеарна централа. Всеки министър го изпълняваше, откогато е пристигнала госпожа Петкова, това не се извършва. Парите за тези извозвания са изчезнали, те покриват други дупки. Отпадъците се струпват на други площадки в " Козлодуй " и последователно се трансформира в едно нуклеарно сметище, което стартира да носи избрани опасности за националната сигурност ".

" През тези пет годени министър Петкова трябваше да изпрати най-малко 250 т тежки радиоактивни боклуци в Русия за преправка. Изпратени са единствено 27,5 т. Към края на тази година ще имаме насъбрани 1000 т тежки радиоактивни боклуци. След време нашите деца и внуци ще би трябвало да платят за тяхното преправяне 1,5-2 милиарда евро, а с цел да ги погребат някъде още към 4 милиарда евро. Ето това нещо аз назовавам една незаконна политика, за която нито министър-председателят ѝ търси сметка, нито прокуратурата, която е известена по въпроса. Така че, като споделям, че е неизбежна, не зная дали нашите ръководещи си дават сметка за всички тези последствия и опасности, които има ", приключи проф. доктор Касчиев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР