Поне двама от всеки петима са се срещали по един

...
Поне двама от всеки петима са се срещали по един
Коментари Харесай

Българите са само привидно толерантни към психичните проблеми

Поне двама от всеки петима са се срещали по един или различен метод с психологични разстройства като меланхолия, хранителни разстройства и други Обществото съумява да " налучка " кое е в действителност психологичен проблем и кое е единствено страст. В по-голямата си част хората у нас дават толерантни отговори във връзка с психологичните проблеми. Но под тези толерантни отговори личат очертанията на латентно отменяне. Например съвсем половината, споделят, че в случай че у нас някой признае психологичен проблем, близките ще стартират да го отбягват. Това демонстрират данните от пробно проучване на " Галъп интернешънъл болкан “ и фондация " Кожа - платформа за психологично здраве " () в навечерието на Деня на психологичното здраве 10 октомври.



От проучването проличава и подценяване на другите видове зависимости като действителен публичен проблем. За 37% от хората у нас в последна сметка, зависимостите са просто липса на задоволително воля. Между 10 и 25% – т.е. най-малко близо милион и половина пълнолетни българи, при живеещи в страната не повече от 5.5 милиона – се простира диапазонът на консервативните и даже ретроградни схващания. Например, 12-13% споделят, че ходенето на психолог или психиатър е каприз или позор. Вероятно, делът на сходни схващания е и много по-голям – поради скрити отзиви. За 25% не е обикновено мъжете да плачат. При мъжете изобщо, сякаш, тематиките, свързани с психологичното здраве, са и в по-голяма степен табу.



Около две трети от българите споделят, че, при проблем, най-добре е да се търси експерт по психическа или психиатрична грижа, само че в редица други знаци личи, че търсенето на експерти по-скоро не е първата алтернатива. Ясно проличава, че отношението към психологичното здраве зависи от качеството на живота: по-голямо внимание към тематиката могат да си разрешат групите с по-висок витален статус. Съвременният метод на живот прави по този начин, че стресът и тревогата във все по-голяма степен се възприемат като систематичен проблем, а не просто като страст.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР