Поне двама души са загинали по време на нощните протести

...
Поне двама души са загинали по време на нощните протести
Коментари Харесай

Иран ври и кипи: полицията стреля по протестиращи

Поне двама души са починали по време на нощните митинги в събота в Иран. Недоволството на хората в ислямската република продължава към този момент трета нощ, а повода е високите разноски живот. Впоследствие митингите се обърнаха против политическия режим в страната.

Правителството насочи предизвестия за по-нататъшни „ противозаконни събирания “. Видеоклипове в обществените мрежи демонстрираха многохилядни манифестации в градовете Корамабад, Занджан, Аваз и доста по-малки градове, съобщи организация Франс прес (AFP).

Появиха се информации, че няколко индивида били убити от полицията в град Доруд .

Стълкновения в Иран

Сблъсъци сред протестиращи и полиция в Техеран

Вълна от клюки, съчетани с рестриктивните мерки за пътувания и съвсем цялостното медийно затъмнение, затрудняват потвърждаването на тази информация.

Няколко ирански осведомителни организации предизвестиха, че най-популярната обществена мрежа в страната „ Телеграм “ може скоро да бъде закрита, откакто министърът на връзките Мохамад-Явад Азари Джахроми упрекна един тв канал „ Амаднюз “, че предизвиква „ въоръжено въстание “.

Distressing images: reported three protestors killed in Iran by government forces. #IranProtests pic.twitter.com/hULyoq00vG
— Katie Hopkins (@KTHopkins) December 31, 2017
Едно от дребното осведомителни известия, публикувано от консервативната осведомителна организация Мехр, демонстрира протестиращите, които нападат кметството в центъра на столицата Техеран, преобръщайки полицейска кола и горят знамето на Иран. По-рано имаше безпорядък и към университета в Техеран, откакто стотици хора излязоха по улиците, блокираха трафика и крещяха лозунги против режима.

Годишните манифестации, отбелязващи провалянето на последното огромно протестно придвижване през 2009 година, към този момент бяха планувани за събота заран и изведоха хиляди поддръжници на режима по улиците в цялата страна.

„ Настояваме всички, които получават тези предложения за митинг да не вземат участие в тези противозаконни събирания ,

защото ще основат проблеми за себе си и другите жители “, сподели вътрешният министър Абдолрахман Рахмани Фазли.

Protesters in Iran gang up on Islamic Revolutionary Guard officers. #IranProtests #متحد_شویم pic.twitter.com/QT5Xs2J2lo
— Armin Navabi (@ArminNavabi) December 31, 2017
Нов скрит план

Протестите започнаха в град Машхад в четвъртък като офанзива против високите разноски за живот, само че бързо се обърнаха против ислямския режим като цяло.

Имаше даже песнопения в интерес на монархията, разрушена от ислямската гражданска война от 1979 година, до момента в който други разкритикуваха режима поради поддръжката към палестинците и други районни придвижвания, вместо да се концентрират върху проблемите вкъщи.

Държавният новинарски канал „ Ирин “ съобщи, че е получил възбрана за отразяване на митингите в редица градове. Видният свещеник аятолах Мохсен Араки счита, че хорското неодобрение е проведено от някой отвън страната.

Protest in Kermanshah #Iran pic.twitter.com/USARlMQZGR
— Michael Horowitz (@michaelh992) December 31, 2017
Сериозни провокации

Ирански публични лица предизвестиха да не бъде отхвърлян обществения яд, следен в последните няколко дни. Културният консултант на президента Хасан Рухани Хесамодин Ашена съобщи:

„ Страната е изправена пред съществени провокации като безработица, високи цени, корупция, липса на вода, обществена бездна и небалансирано систематизиране на бюджета. Хората имат право гласът им да бъде чут “.

Тъй като митингите през 2009 година бяха безмилостно потушени от Революционната армия, доста иранци от междинната класа изоставиха вярата да упорстват за смяна от улиците.

Но стачките и демонстрациите на ниско равнище не престават, като водачите на рейсове, учителите и служащите в заводите стачкуват против неплатени заплати и неприятни условия.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР