Поне до Нова година магистратът, назначен да разследва главния прокурор

...
Поне до Нова година магистратът, назначен да разследва главния прокурор
Коментари Харесай

Поне до Нова година: Назначеният да разследва главния прокурор магистрат няма да може да работи

Поне до Нова година магистратът, назначен да проверява основния прокурор няма да може да работи. Това стана ясно на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС). Причината е неналичието на правила за работата на проверяващия прокурор.

Списъкът е утвърден от Наказателната гилдия на Върховния касационен съд

Висш съдебен съвет трябваше да изслуша първия магистрат, определен да проверява обвинител №1. Това обаче не се случи, поради здравословни проблеми на определената Даниела Талева.

Все още няма правила за администрирането на производствата против основния прокурор и неговите заместници. Не е ясно по какъв начин всички документи ще бъдат излъчени от Върховния касационен съд към магистрата, който проверява основния прокурор.

Заместник-председателят на Софийския градски съд Руси Алексиев изиска да се основат правила, които да важат и за в бъдеще. Според него е належащо да има особено основана администрация.

Изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов изясни, че е невероятно да има такава администрация, тъй като ще е належащо да се назначават хора. По думите му „ ще обрасне храсталакът и ще се сътвори нова институция отвън прокуратурата “.

Това разгласи Зарков в профила си във Facebook

Възможността за следствие на основния прокурор стана факт след измененията в Закона за правосъдната власт. Сарафов е и.ф. основен прокурор след освобождението на Иван Гешев, само че сигналите против него бяха подадени в качеството му на зам. основен прокурор и шеф на Националната следствена работа.

Висшите кадровици взеха решение въпреки всичко да изслушат Даниела Талева на идващия Пленум на Висш съдебен съвет.

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР