Поне 9000 лв. трябва да имате в партидата си в

...
Поне 9000 лв. трябва да имате в партидата си в
Коментари Харесай

Първите плащания от т. нар. втори пенсионен стълб – между 45 и 173 лв.

 Поне 9000 лева би трябвало да имате в партидата си в повсеместен пенсионен фонд, с цел да може да ви бъде изчислена пожизнена пенсия над 45 лв.. Толкова ще бъде нейният най-малък размер за следващата година, когато стартира отпущането на първите заплащания от така наречен втори дирек. Това сочат данните на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване, представени от " Телеграф “. Тези пари би трябвало да са налични в партидата все още на пенсиониране.

Първите дами, които ще получават така наречен втора пенсия от частен фонд, която ще добавя заплащането от Национален осигурителен институт, ще навършат възрастта за пенсиониране и ще излязат в подобаващ отдих през 2021 и 2022 година Около 20% от тях ще дават отговор на изискванията за пожизнена пенсия, сочат данните на асоциацията.

В повсеместен пенсионен фонд (УФП) се обезпечават лицата, родени след 31 декември 1959 година Размерът на вноската е 5% от осигурителния приход.

Съгласно плана за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, направен от общественото министерство, минималният размер на пожизнената пенсия от УФП е 15% от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от държавното публично обезпечаване. От януари 2021 година тази минимална пенсия става 300 лв.. Така пожизнената пенсия от частен фонд би трябвало да е най-малко 45 лева месечно.

Изчислението на размера на пенсията се основава на три индикатора – сумата в партидата на лицето, техническия лихвен % (очакваната доходност) и предстоящата дълготрайност на живота, откакто човек завърши трудовия си път.

Пенсията за всеки съответен човек се пресмята самостоятелно. Но като цяло хората, които нямат обилни пропуски в обезпечаването, ще получават от УФП заплащания, които ще са в границите на 5-7 % от последния им застрахователен приход. Това обаче се отнася за първите пенсионери. Този % на заменяне ще продължи да нараства дружно с интервала на обезпечаване, тъй като колкото по-дълго време вършим отчисления към партидата си в частния фонд, толкоз повече пари ще се натрупат в нея.

При първите пенсионери, получаващи пожизнени пенсии, тези пенсии ще бъдат в рамките от 45 до към 150 лева месечно.

Осигуряващите се в УПФ, които нямат задоволителни натрупвания в партидата си, с цел да получават втора пенсия до живот, ще могат да получат средствата си посредством разсрочено заплащане. Съгласно плануваното в плана за промени в Кодекса за обществено обезпечаване минималният размер на разсроченото заплащане ще е 45 лева, а оптималното – 300 лева Тези прагове още веднъж са обвързани с минималната пенсия от ДОО. А периода за тези заплащания ще дефинират самите пенсионери.

Съгласно законопроекта хората с най-малки суми по партидите ще получат насъбраните средства еднократно. Това важи за случаите, когато парите в партидите са по-ниски от трикратния размер на минималната пенсия. За идната година това ще са 900 лева От отговарящите на изискванията за пенсиониране през идната година лицата с наличия под 900 лева са от порядъка на 20%. Това значи, че всеки пети нов пенсионер ще получи парите си за втора пенсия едновременно.

Важно е да отбележим, че това са лица, които имат съществени пропуски в обезпечаването, показват от асоциацията. Лицата от първите две групи, в случай че са имали постоянно обезпечаване преди 2002 година, евентуално ще могат да се пенсионират при изискване да имат застрахователен стаж от най-малко 15 години и възраст за 2021 година от 66 години и 8 месеца, възходяща до 67 години от 2022 година Възможно е доста огромна част от тях изобщо да не съумеят да отговорят на изискванията за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст от първия дирек, т.е. да вземат държавна пенсия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР