Поне 9000 лева трябва да имате в партидата си в

...
Поне 9000 лева трябва да имате в партидата си в
Коментари Харесай

Поне 9 000 лева за втора пенсия до живот

Поне 9000 лв. би трябвало да имате в партидата си в повсеместен пенсионен фонд, с цел да може да ви бъде изчислена пожизнена пенсия над 45 лв.. Толкова ще бъде нейният най-малък размер за следващата година, когато стартира отпущането на първите заплащания от така наречен втори дирек. Това демонстрират данните на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване, предоставени на „ Телеграф “.

Тези пари би трябвало да са налични в партидата все още на пенсиониране. Първите дами, които ще получават така наречен втора пенсия от частен фонд, която ще добавя заплащането от Национален осигурителен институт, ще навършат възрастта за пенсиониране и ще излязат в подобаващ отдих през 2021 и 2022 година

Около 20% от тях ще дават отговор на изискванията за пожизнена пенсия, сочат данните на асоциацията. В повсеместен пенсионен фонд (УФП) се обезпечават лицата, родени след 31 декември 1959 година Размерът на вноската е 5% от осигурителния приход. Съгласно плана за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, направен от общественото министерство, минималният размер на пожизнената пенсия от УФП е 15% от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от Държавното публично обезпечаване.

От януари идната година тази минимална пенсия става 300 лв.. Така пожизнената пенсия от частен фонд би трябвало да е най-малко 45 лв. месечно. Изчислението на размера на пенсията се основава на три индикатора – сумата в партидата на лицето, техническия лихвен % (очакваната доходност) и предстоящата дълготрайност на живота, откакто човек завърши трудовия си път.

Техническият лихвен % и биометричните таблици, на основата на които се дефинира продължителността на живота, са обект на решение на Комисията за финансов контрол. Пенсията за всеки съответен човек се пресмята самостоятелно. Но като цяло хората, които нямат обилни пропуски в обезпечаването, ще получават от УФП заплащания, които ще са в границите на 5-7 % от последния им застрахователен приход. Това обаче се отнася за първите пенсионери. Този % на заменяне ще продължи да нараства дружно с интервала на обезпечаване, тъй като колкото по-дълго време вършим отчисления към партидата си в частния фонд, толкоз повече пари ще се натрупат в нея.

При първите пенсионери, получаващи пожизнени пенсии, тези пенсии ще бъдат в рамките от 45 лв. до към 150 лв. месечно. Осигуряващите се в УПФ, които нямат задоволителни натрупвания в партидата си, с цел да получават втора пенсия до живот, ще могат да получат средствата си посредством разсрочено заплащане. Съгласно плануваното в плана за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, минималният размер на разсроченото заплащане ще е 45 лв., а оптималното – 300 лв.. Тези прагове още веднъж са обвързани с минималната пенсия от ДОО. Срокът за тези заплащания ще дефинират самите пенсионери.

Съгласно законопроекта хората с най-малки суми по партидите ще получат насъбраните средства еднократно. Това важи за случаите, когато парите в партидите са по-ниски от трикратния размер на минималната пенсия. За идната година това ще са 900 лв.. От отговарящите на изискванията за пенсиониране през идната година лицата с наличия под 900 лв. са от порядъка на 20%. Това значи, че всеки пети нов пенсионер ще получи парите си за втора пенсия едновременно.

Важно е да отбележим, че това са лица, които имат съществени пропуски в обезпечаването, показват от асоциацията. За 18 години обезпечаване междинният брой вноски на тези лица е за към 20 месеца от общо над 200. Това значи, че те дейно са се осигурявали 1,5 години през тези 18 година Тези хора или са трайно безработни, или са част от сивия бранш, или в положителния случай работят в чужбина. Лицата от първите две групи, в случай че са имали постоянно обезпечаване преди 2002 година, евентуално ще могат да се пенсионират при изискване да имат застрахователен стаж от най-малко 15 години и възраст за 2021 от 66 години и 8 месеца, възходяща до 67 години от 2022 година

Възможно е доста огромна част от тях изобщо да не съумеят да отговорят на изискванията за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст от първия дирек, т.е. да вземат държавна пенсия. Парите ще се наследяват Пожизнената пенсия с обезпечен интервал на погашение е артикул, при който пенсионноосигурителното сдружение поема ангажимент да прави месечно заплащане, до момента в който клиентът е жив. А в случай че той почине в границите на авансово избрания интервал, пенсията се изплаща на неговите наследници до приключването на този период. Например, в случай че интервалът е избран на 10 години и пенсионерът почине на 5-ата година, неговите наследници ще могат да получават пенсията през идващите 5 години.

“Какви ще са съответните условия към момента не можем да кажем. Трябва първо законопроектът да бъде признат от Народното събрание, по-късно Комисията за финансов контрол да издаде нужните наредби, с цел да можем да обсъждаме съответните параметри по продукта “, разясняват от БАДДПО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР