Поне 750 лв. трябва да бъде минималната заплата. Смятаме, че

...
Поне 750 лв. трябва да бъде минималната заплата. Смятаме, че
Коментари Харесай

КНСБ с предложение как да се избегне поскъпване на тока

„ Поне 750 лева би трябвало да бъде минималната заплата. Смятаме, че всички пенсии би трябвало да пораснат с 15%. Двойно повече хора би трябвало да бъдат подпомагани с енергийни помощи. 2 млн. българи имат потребност от тях, а сега помощи получават 375 000 лица и фамилии “. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред.

По думите му в тежката промишленост има предприятия, които обмислят след нова година да стартират всеобщи съкращения - повече от 10%. Това значи, че няколко хиляди души могат да останат през работа още през януари. Това обаче може да бъде овладяно, в случай че бизнесът бъде подсилен.

Димитров разяснява и високата задлъжнялост на мрежови оператори и енергоразпределителните сдружения.

„ При тока към този момент има една задлъжнялост на всички мрежови оператори и енергоразпределителните сдружения от увеличените цени на електрическата сила на свободния пазар. Говори се за 400-500 млн. до този миг. Естествено е, че през идващите месеци този развой ще продължи, което най-вероятно ще сътвори проблеми с доставките “, сподели той.

По думите му чувството, че с мораториума върху цените е решен казуса на хората и зимата ще бъде спокойна, е илюзорно.

„ Това е все едно да сложим един яз в бурна река и да спрем водата за малко. След това ще махнем бента и реката ще е два пъти по-бурна. Няма по какъв начин това нарастване на цените да не се калкулира най-после и в цените за бита “, добави той.

Димитров изрази опасения, че от първи април покачването на цените на топлофикациите няма да е с предстоящите 20-25%, а ще бъде двойно.

„ Единственото хубаво ще бъде, че този отоплителен сезон е минал. Следващият обаче ще пристигна. През това време може само да се прегледа решението на КЕВР за енергийния пазар. При тези цени на свободния пазар на ел. сила умерено можем да извадим всички въглищни централи на свободния пазар, а единствено АЕЦ „ Козлодуй “ да остане на контролирания пазар. Така няма да има никакво нарастване на цената на тока “, добави той.

Според него водата би трябвало да излезе от регулация на КЕВР.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР