Поне 700 лева стартова заплата за млад висшист, който работи

...
Поне 700 лева стартова заплата за млад висшист, който работи
Коментари Харесай

700 лв. стартова заплата за висшист поиска КНСБ

Поне 700 лв. стартова заплата за млад висшист, който работи по специалността си, необлагаем най-малко и почтено възнаграждение на изключителния труд са измежду настояванията на КНСБ, които ще бъдат оповестени на митинга в петък. На 27 октомври КНСБ ще направи народен митинг в столицата, който ще стартира от 11 часа и е планувано да продължи до 15 часа.

„ Настояваме за незабавни и решителни ограничения, с които да се подсигурява запазването и на дребното останали придобивки на служащите и чиновниците, да се обезпечи конституционното ни право на заслужен труд и живот, да се отстранен непремерените бюджетни рестрикции и да се подсигурява действието на значими за страната системи ”, показват от КНСБ.

Националният синдикален протестен протест на КНСБ желае от ръководещите:
1. Догонваща политика по приходите, която в ускорени темпове да ни приближи до средноевропейските равнища, минимална работна заплата, която обезпечава обществено включване и естествена прехрана на живота.

2. Най-малко 700 лева за млад висшист, който работи по специалността си, с цел да остане някой да работи в България

3. Нормално възнаграждение на изключителния и нощния труд, изключително на лекари и медицински личен състав. Край на опитите да се протяга ръка на доплащания към заплатата.

4. Приемане на повсеместен пакет от оферти на КНСБ по заплащането на труда. Цялостна промяна в Кодекса на труда, която да вкара ред във образуването на заплатите.

5. Данъчна система, заслужено разпределяща тежестите сред труда и капитала, сред бедните и богатите. Първа стъпка – необлагаем най-малко до размера на минималната работна заплата.

6. Незабавно приемане на законова норма за криминализиране на от ден на ден честите нарушавания на правата на служащите и чиновниците на сдружаване и групово договаряне.

7. Осигуряване на нужния финансов запас за прехрана и дейно действие на Агенциите, работещи на терен (с контролни функционалности, предоставящи услуги и/или обществена протекция на гражданите).

8. Засилен надзор по използването на общественото и трудовото законодателство, изключително в частта за безвредни и здравословни условия на труд, работно време, заплати и обществено обезпечаване.

9. Гарантиран достъп на всеки български жител до качествено обучение и опазване на здравето, функциониращи на обществен, а не на пазарен принцип.  

Настояваме работодателите:
Да прекратят офанзивите против труда - служащите са най-ценният капитал на българската стопанска система.Да седнат на масата на договарянията - правилните решения на днешните проблеми са там.Да одобряват, че повишаването на работните заплати е без конкуренция, запасите за напредък на стопанската система са другаде, а не в разноските за труд.Да схванат, че държавните условия за ред и бистрота не са „ административна тежест ”, а част от демокрацията и законността.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР