Поне 600 млн. евро ще инвестира най-големият английски летищен оператор

...
Поне 600 млн. евро ще инвестира най-големият английски летищен оператор
Коментари Харесай

Британци ще превърнат летище София в балкански център

Поне 600 млн. евро ще влага най-големият британски летищен оператор Manchester Airports Group (MAG), в случай че бъде определен за концесионер на Летище София. MAG е първият претендент, който публично разгласи желанието си да взе участие в оповестената на 5 юли от кабинета процедура за отдаване на концесия на аеропорта. В нея MAG ще взе участие в партньорство с огромната китайска строителна корпорация Bеijing Construction Engineering Groop (BCEG). MAG оперира 3 летища във Англия - Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидланд, които обслужват общо 60 млн. пасажери годишно - 6 пъти над изискването, сложено от кабинета за присъединяване в процедурата. Китайският сътрудник BCEG пък е в топ 250 на международните строителни компании. Един от главните планове, изпълнен от BCEG, е южното пекинско летище Даксин.

Причината, докарала MAG като кандидат-концесионер е фактът, че " София е град с огромни неразвити евентуални благоприятни условия ". Това съобщи Андрю Харисън, изпълнителен шеф " Летищни услуги " на MAG при представянето на кандидат-концесионера.

" Туризмът в България пораства, а София е " перла в короната " на българския туризъм ", уточни той. Отличното географското местонахождение и близостта на града до Изтока не би трябвало да оставят столичното ни летище в сянката на истанбулските аеропортове, а в противен случай - то да развие лична мрежа за директни полети. Всичко това дава отлична гаранция за възвръщаемост на вложенията на MAG, стана ясно още на представянето на първия кандидат-концесионер. Харисън уточни, че за 5 години ръководство трафикът на лондонското летище Станстед е повишен с 45%, а на Манчестър - с 35 на 100. MAG няма никакви други ползи на Балканите, с изключение на да завоюва концесията за летище София, акцентира още Харисън.

От MAG отхвърлиха да посочат съответни проекти за развиване на летище София. Според Чарли Корниш, основен изпълнителен шеф на MAG, аеропортът ни няма потребност в скоро време от втора писта, нито от трети терминал. Летище София би трябвало да се трансформира в летищен център на Балканите, безапелационен бе Чарли Корниш.

Почти по същото време парламентарната група на Българска социалистическа партия изиска незабавно разискване на промени в Закона за концесиите, които да забранят отдаване на концесия на обекти от националната сигурност, каквото, съгласно тях, е и Летище София. Според Българска социалистическа партия проектозаконът се бави от ръководещите към този момент повече от 3 месеца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР