Поне 60 мигранти са загинали при плаване с гумени лодки

...
Поне 60 мигранти са загинали при плаване с гумени лодки
Коментари Харесай

25 мигранти от Либия бяха спасени в Средиземно море

Поне 60 мигранти са починали при корабоплаване с гумени лодки от Либия през Средиземно море, оповестиха от BBC. 25 оживели са открити и прибрани от Ocean Viking, транспортен съд на филантропичната група SOS Méditerranée.

Екипът на Ocean Viking е забелязал лодката през вчерашния ден и здравна евакуация е била проведена в съдействие с италианската брегова защита.

По информация на оживелите групата мигранти е тръгнала от град Аз Зауия, Либия, и е прекарала 7 дни в намерено море преди да бъде избавена. Двигателят на гумената лодка се е развалил след три дни, което е оставило лодката по течението, без достъп до храна и вода.

По информация от филантропичния екип оживелите са били открити " в доста неприятно физическо положение ". Сред посочените 60 жертви е имало дами и най-малко едно дете.

" Всички оживели към този момент са под медицински грижи и е поискана незабавна здравна евакуация за двама души , които бяха открити в безсъзнание и в сериозно положение ", разясниха от SOS Méditerranée в обществената мрежа Х и допълниха, че хеликоптер ще откара двамата души в Сицилия за по-нататъшно лекуване.

Миналата седмица от Международната организация за миграция (МОМ) оповестиха, че , откак е почнал да се води информативен списък преди десетилетие. По техни данни най-малко 8 565 души световно са починали по миграционните направления за предходната година.

Допълнително, от Организация на обединените нации са съобщили, че цифрата е с 20% повече по отношение на 2022 година

Чрез техния отчет е открито, че прекосяването на Средиземно море продължава да бъде най-опасния преход, като са регистрирани най-малко 3 129 смъртни случая и изгубвания през 2023 година Това е и най-високият документиран брой на случаите от 2017 година насам.
 Остров Крит регистрира внезапен растеж на мигрантите от Либия
Остров Крит регистрира внезапен растеж на мигрантите от Либия

На него и на прилежащия дребен остров Гавдос няма никакви уреди за настаняване на мигранти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР