Най-малко 57 плувци се разболяха след състезание по триатлон в Обединеното кралство

...
Поне 57 души са страдали от диария и повръщане след
Коментари Харесай

Поне 57 души са страдали от диария и повръщане след плуване в морето по време на британския етап от Световното първенство по триатлон, според здравни служители.

Около 2000 души взеха участие в събитията в Съндърланд, североизточна Англия, миналия уикенд, които включваха плуване край градския плаж Рокър.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви този уикенд, че разследва възможната причина за епидемията и ще поиска от засегнатите да попълнят въпросник и да предоставят проба за тестване.

Рутинни тестове, извършени от Агенцията по околна среда в Рокер в края на юли, дни преди състезанието, откриха високи нива на бактерии E coli във водата.

Но British Triathlon, ръководен орган за триатлон в Обединеното кралство, каза, че тези тестове са били направени извън водното тяло, използвано за състезанието, и резултатите са публикувани след събитията през уикенда.

Той каза, че собствените му тестове отговарят на необходимия стандарт.

„Трябваше да бъде отменено“

Един от участниците, австралийският триатлонист Джейк Бъртуисъл, каза в Instagram, че се е „чувствал доста гадно след състезанието“.

„Плуването трябваше да бъде отменено“, добави той, публикувайки снимка на графика с резултатите от водните тестове от Roker.

Състезанието се проведе в район на бреговата линия, който беше в основата на дългогодишен спор между активисти и правителството относно изхвърлянето на отпадни води, съобщи вестник Guardian.

Местната водоснабдителна компания Northumbrian Water настоя, че от 2021 г. насам не е имало зауствания, „които биха могли да повлияят отрицателно на качеството на водата“ в Рокър.

Агенцията по околната среда каза, че „временните спадове“ в качеството на водата могат да бъдат причинени от различни фактори, „включително силен дъжд“.

В Париж предолимпийското тестово събитие по плуване в открита вода в Сена беше отменено този уикенд поради замърсяване след скорошни обилни валежи.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР