Поне 5000 спортни отбора и групи за занимания по различни

...
Поне 5000 спортни отбора и групи за занимания по различни
Коментари Харесай

Национална програма финансира над 5000 ученически групи по спорт и изкуства |

Поне 5000 спортни тима и групи за занимания по разнообразни типове изкуства ще бъдат финансирани по новата Национална стратегия „ Заедно в изкуствата и спорта “. Тя ще разполага със 100 млн. лева, планувани в проектобюджета за 2022 година за извънкласни действия. Програмата ще се извършва от Министерството на образованието и науката (МОН) в партньорство с министерствата на културата и на младежта и спорта. Нейните съществени параметри бяха разисквани през днешния ден от министрите на трите институции.

Инициативата има упоритостта да обхване по опция всички държавни и общински учебни заведения и центровете за поддръжка на личностното развиване, като им предложи групови занимания по ползи. В региона на спорта ще се образуват тимове по групови спортове като футбол, баскетбол и волейбол. В сферата на културата ще се подтикват групи по класическа, известна и национална музика, танцово и театрално изкуство. Държавата ще финансира до 80 часа за тренировки или подготовки и креативен изяви. Предвижда се тимовете и групите да се състезават между тях на градско, общинско, регионално и национално ниво.

В заниманията ще се включат интензивно външни експерти по спорт и изкуства, за което МОН разчита на съдействието на министерствата на културата и на младежта и спорта.

Училищата с по-малко от 400 възпитаници ще могат да се включат в програмата с до два спортни тима и до две групи по изкуства. За по-големите учебни заведения границата е шест тима по групови спортове и шест групи по изкуства. Участниците ще се разпределят в три възрастови групи съгласно стадия на обучение – начален, прогимназиален и гимназиален.

„ Целта на новата национална стратегия е да ангажираме децата и младежите със смислени и потребни извънкласни действия, които да им доставят наслаждение. Така ще им помогнем да се социализират след интервала на пандемията, ще създадем учебното заведение по-привлекателно за тях и ще понижим деянията на експанзия, които обезпокоително зачестиха в последно време “, означи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

„ Заедно в изкуствата и спорта “ към момента е в развой на създаване. Очаква се всички елементи да бъдат изчистени до приемането на държавния бюджет за 2022 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР