Поне 350 000 долара са платени от укриващия се в

...
Поне 350 000 долара са платени от укриващия се в
Коментари Харесай

350 000 долара платени от Цветан Василев на американски лобисти, за да включат Гешев в „Магнитски“

Поне 350 000 $ са платени от укриващия се в Белград някогашен мажоритарен притежател на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ) Цветан Василев на американски лобисти, с цел да издействат включването на основния прокурор Иван Гешев в санкционния лист по световния закон „ Магнитски “.

В началото на януари тази година вестник „ Труд “ разкри, че през 2022 година Цветан Василев и брачната половинка му – Антоанета, са наели четирима нови лобисти в Съединени американски щати. През някогашния член на Конгреса Ед Ройс в края на декември Цветан Василев бе съумял да издейства изпращането на писмо от конгресмена Уорън Дейвидсън до финансовия министър на Съединени американски щати, в което се искаше санкционирането на Иван Гешев. По-късно бе открито, че Ройс е финансирал предизборната акция на Дейвидсън, а в петък прокуратурата разкри, че преди още писмото на конгресмена да бъде публикувано от неговия офис с него са разполагали Дилиян Георгиев и Димитър Стоянов от BIRD. Стана ясно още, че Дилиян Георгиев постоянно е посещавал Цветан Василев в Белград.

Други двама от лобистите, наети от Василеви, са - Д.С. Богс, някогашен консултант в Сената на Съединени американски щати, експерт по арбитражните въпроси с кариера в Световната банка, както и млад юрист от сръбски генезис - Милош Ивкович. В обществените регистри на лобистите в Съединени американски щати договорът с Д.С.Богс е подписан от името на адвокатската адвокатска фирма „ King & Spalding LLP “. По-късно адвокатската фирма подписва от името на Цветан Василев лобистки контракт и със сръбския юрист Милош Ивкович.

В началото на декември 2022 година по банкова сметка на адвокатската фирма „ King & Spalding LLP “ в Truist Bank постъпват 350 000 $ като съображение за превода е посочено обзор и оценка на документи. Тази сума не е заявена в докладите, които американските лобисти на Цветан Василев подават на всяко тримесечие и е обособена от хонорарите – по към 50 000 $ годишно, които някогашният банкер заплаща на адвокатските адвокатски фирми в Съединени американски щати.

Справка в обществените регистри на лобистите сочи, че за първото тримесечие на 2023 година Цветан и Антоанета Василеви са траяли контракта си само с адвокатска фирма „ King & Spalding LLP “, по чиято сметка при започване на декември е преведена сумата от 350 000 $. А на 23 февруари 2023 година американският лобист Д.С.Богс е подал доклада си за това, че съставлява Василеви пред американския конгрес и сенат по въпроси, свързани с налаганите от Съединени американски щати наказания.

В петък от прокуратурата оповестиха, че проверяват проведена незаконна група, която цели дискредитиране и последващото премахване на магистрати и служители на реда. Като измежду посочените имена бяха тези на Цветан Василев, Красимир Каменов-Къро, румънецът Овидиу Семенеску. В един от диалозите на Красимир Каменов с незнайно лице се загатваше и семейството Бобоков. Има данни, че Цветан Василев и Пламен Бобоков са се виждали през последните месеци, с цел да координират общи дейности по отстраняването на основния прокурор. Публично знае се, че Бобокови също заплащат на американски лобисти, които да ги съставляват пред американските управляващи.

Във визитката на Д.С.Богс прави усещане, че той се декларира като умел правист в областта на новите финансови услуги, свързани с цифрови технологии и криптовалути. В петък основният прокурор Иван Гешев заяви, че в Белград са пристигнали двама от обвинените по аферата „ Нексо “. По-късно се разбра, че това са създателите на криптобанката – Антони Тренчев и Коста Кънчев. В началото на годината, когато прокуратурата стартира следствие против „ Нексо “ в България, компанията на Тренчев и Кънчев бе принудена да напусне американския пазар на финансови услуги, откакто бе глобена. В петък Гешев позволи, че пътуването от Дубай до Белград на притежателите на „ Нексо “ има връзка с интензивността на незаконната група към Цветан Василев, Красимир Каменов и други, които целят отстраняването на магистрати и служители на реда.

Ангажирането на американски лобисти от Цветан Василев, стартирало през 2017 година - до момента, не е дало резултат, в случай че се изключи писмото на Дейвидсън. Подобен резултат реализираха и Бобокови, които наеха лобисти през втората половина на 2020 година, откакто прокуратурата стартира следствие против тях за импорт на рискови боклуци и заравянето им на разнообразни места в страната. Последваха серия от изявления в непознати медии против тогавашните ръководещи и прокуратура, както и издействането на едно писмо от името на двама конгресмени.

Една от аргументите американските управляващи да не вземат под внимание претенции като това на Цветан Василев за включването на основния прокурор Иван Гешев в санкционния лист „ Магнитски “, се свърза с обстоятелството, че някогашният банкер дължи своето продължаващо към този момент девет години пребиване в Сърбия на връзки с съветски служби и олигарси. Нещо повече, малко преди да банкрутира КТБ, преди близо 10 години Цветан Василев персонално афишира влизането като акционер с близо 10% в трезора на съветската държавна външнотърговска банка – ВТБ. По-късно ВТБ бе включена в санкционните описи на Съединени американски щати и Европейския съюз.

Освен това, обществено известна е връзката на Цветан Василев с Николай Малинов, който преди два месеца бе глобен точно по закона „ Магнитски “ за пробутване на съветско въздействие в България. От своя страна Малинов, който е обвиняем за шпионаж в интерес на Русия у нас, най-малко два пъти посети Москва след нахлуването на съветските войски в Украйна на 24 февруари предходната година. И при двете обществени визити на Малинов, той бе признат от православния олигарх Константин Малофеев, който също е глобен от Съединени американски щати, а наскоро американската прокуратура конфискува и негово имущество зад океана. Николай Малинов с горделивост споделя в свое изявление, че персонално е срещнал Цветан Василев с Константин Малофеев. Смята се, че точно Малофеев има водеща роля в обезпечаване на спокойния престои на Цветан Василев в Сърбия. Като не е изключено, Василев да употребява и финансиране от съветски източници, с цел да заплаща за скъпите адвокатски услуги и лобистки възнаграждения в Съединени американски щати. Още повече, че съветските разследващи служби има директен интерес от дестабилизиране на българската прокуратура, изключително откакто над 10 шпиони на Руската федерация, ползващи се с прикритието на дипломати, бяха изгонени след следствия на ръководената от Иван Гешев институция.

Именно съветските връзки на разследваните от българската прокуратура олигарси карат формалните американски управляващи да са мощно резервирани към всевъзможните опити за въвличането им, още повече от съмнителни престъпни субекти, в разнообразни лобистки схеми и даже дейни мероприятия, чиято последна цел е обезпечаването на индулгенция за причинителите на престъпления и закононарушения в България.

 

Източник " Труд "

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР