Поне 30% от рибите вече са отровени с пластмаса, а

...
Поне 30% от рибите вече са отровени с пластмаса, а
Коментари Харесай

ООН: До 2050 г. в моретата ще има повече пластмаса, отколкото риба

Поне 30% от рибите към този момент са отровени с пластмаса, а до 2050 година в моретата ще има повече пластмаса от риби, сочи отчет на Организация на обединените нации, представен от организациите. " Хората не се замислят, че когато излизат от магазина с пластмасова торбичка, а по-късно тя се губи, то ще остане на нашата планета по-дълго от нас ", написа в документа. Пластмасовите торбички се създават от полиетилен, нефтен дериват, който се разгражда стотици години, а отровните химикали при този развой отиват в земята, езерата, реките и моретата.

Според оценката на Американския институт за запазване на околната среда международното ползване на найлонови торбички е достигнало годишно равнище от 1 трилион. От тях единствено 1% се рециклират заради високите разноски за това - по-скъпо е да се рециклира пластмасова торбичка, в сравнение с да се създаде нова. Има безчет документирани случаи на гибел при животни, които, смятайки пластмасовите торбички за храна, ги гълтам и по-късно умират от запек или неспособност за по-нататъшно хранене. Десетки хиляди китове, птици и костенурки умират всяка година от пластмасови торбички в моретата. Също по този начин има доста случаи, в които птици, риби, костенурки или други животни се заплитат в тях и в продължение на дни се мъчат, умирайки.

Много страни по света към този момент са осъзнали заплахата от пластмасовите торбички, заради което огромен брой от тях ги не разрешиха или постановиха високи цени за тяхната приложимост.

------------

70 трилиона $ ще са икономическите щети от топенето на ледовете в Арктика поради отделянето на метан и въглероден двуокис.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР