Поне 30 групи е успяла да преведе нелегално през границата

...
Поне 30 групи е успяла да преведе нелегално през границата
Коментари Харесай

Поне 30 групи вкарала в страната разбитата криминална организация за трафик на мигранти

Поне 30 групи е съумяла да преведе незаконно през границата на страната ни разрушената през днешния ден в Бургаска област незаконна организация за трафик на мигранти. Тя е била и една от главните, настоящи на наша територия.

Това оповестиха на брифинг през днешния ден зам.- шефът на Групово дело " Гранична полиция " старши комисар Стоян Мандажиев, на районната - Лъчезар Момчев и окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Членовете на проведената незаконна група са били следени повече от година, като част от участниците й са били арестувани по друго време, а някоиот тях към този момент са наказани. Всички те са от ромски генезис.

10 са арестуваните по време на днешната акция, на 6 от тях са предявени обвинявания. Четирима ще дават отговор за присъединяване в проведена незаконна група, а двама - като нейни водачи, сподели прокурор Георги Чинев.

„ Работим по случая от 2023 година Организаторите взаимодействат с лица от турска територия, от които получават местоположения на местонахождение на групите, правят физическото превеждане на лицата от турска до българска територия, след това до сръбска граница, а по-късно извеждане от страната в посока Западна Европа. Задържани са над 30 групи противозаконни мигранти с коли по главните пътища и автомагистрали на страната. Основно сирийски и афганистанки жители ”, заяви старши комисар Стоян Мандаджиев.

Освен физическото превеждане групата е провела и логистиката-водачи на коли, самите МПС, коли, които съпровождат и предизвестяват за служители на реда и патрули на територията на страната.

Според старши комисар Стоян Мандажиев сумите, плащани за трафика на мигрантите, били разнообразни, само че се следило повишаване. Цените на тази активност се подвигат по отношение на предходни месеци. Причината за скока в цената e все по-трудното нелегално прекосяване на границата, защото са взети засилени ограничения. А колкото нещо е по-трудно, толкоз е по-скъпо, разяснява граничният началник.

„ От 1000 до 3 000 евро са заплащали на водачите – отцепки. Последните месеци следим увеличение на цените на услугата. Мерките на всички граници са затегнати. Това незабавно подвига цената. Нямаме данни за чадър от страна на чиновници на Министерство на вътрешните работи. За това приказва и фактът, че тази интервенция се организира сполучливо, нямаше никакво приключване на информация. Означава, че лицата са били спокойни. Нямаме данни за корупционни дейности на наши чиновници ”, съобщи старши комисар Стоян Мандаджиев.

По-рано през днешния ден вътрешният министър Калин Стоянов сподели, че от известно време Министерство на вътрешните работи интензивно се бори с незаконната миграция с тъй наречените дребни лодки.

" В доста къси периоди дружно с Митницата успяхме да намерим вид, посредством който още на вход на България да имаме възможнот да задържаме такива плавателни средства. В момента това се случва, имаме арестувани към 60 такива лодки, също толкоз моторни мотори. Проблемът там е сериозоен, ное значимо, че ограниченията към този момент дават резултат. Има спад на тази миграция. Чрез задържането на този вид лодки ние предотвратяваме човешки животи, защото една такава лодка е предопределена за 10-12 индивида, а има случаи, при които на тях се качват до 80-90 индивида ", разяснява вътрешният министър.

Мандажиев пък разясни, че ситуациятана бъргаро-турската граница сега е спокойна, защото значително мигрантският напън бил овладян - той намалял в пъти по отношение на същия интервал на миналата година.

" Взетите ограничения от нас и нашите сътрудници от Турция дават резултат. Чакаме напролет да има завишение, уповавам се да не е огромно. Имаме написани проекти, в подготвеност сме ", разяснява зам.директорът на Групово дело " Гранична полиция ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР