Поне 260 души са загинали в Израел по време на

...
Поне 260 души са загинали в Израел по време на
Коментари Харесай

Хамас удари фестивал в пустинята Негев, общо 1100 загинали в Израел и Газа след нападение

Поне 260 души са починали в Израел по време на музикалния фестивал Supernova, оповестяват израелски медии, като се базират на локалната избавителна организация Zaka.

Около 3 000 души са участвали на събитието, набелязано от Хамас като част от голяма изненадваща офанзива против Израел, заяви Би Би Си. Фестивалът се е състоял в пустинята Негев, покрай кибуца Реим - близо до Ивицата Газа.

Сраженията сред израелските военни и Хамас продължиха и през нощта. Общо повече от 1100 души са убити и от двете страни след масирана офанзива на Хамас, която стартира рано в събота. 36 часа след началото на последните военни дейности, от Газа към момента се изстрелват ракети към южната част на Израел.

Според Организация на обединените нации ответните въздушни удари на Израел са разселили 123 000 палестинци в Газа, а близо 74 000 са потърсили заслон в учебните заведения. Болниците в Газа са препълнени и се борят с спирането на електрозахранването.

Организация на обединените нации твърди, че последният източник на сила в Газа - единствената електроцентрала - може да свърши до дни.

Няколко други страни обявиха, че техни жители са били убити или отвлечени от Хамас. Съединени американски щати реалокираха своя самолетоносач по-близо до Израел и обявиха, че ще изпратят още оръжия - ход, който Хамас осъди като " експанзия ".

Представители на Съединени американски щати чакат Израел да предприеме сухопътно навлизане в Газа през идващите 48 часа.

Дете размахва израелското знаме по време на протест пред израелското посолство на 8 октомври 2023 година във Вашингтон. Getty Images

Междувременно и цените на петрола скочиха в понеделник заради опасенията, чепоследните събития могат да нарушат добива в Близкия изток.

Опасенията на Съединени американски щати са, че спорът сред Израел и Хамас може да притегли и други елементи на района. Те изпращат самолетоносач с бойни самолети, съпроводен от крайцери, а също и спомагателна военна помощ като муниции.

По-специално те желаят да попречат на мощното ливанско придвижване " Хизбула " да се причисли към битката. То е подкрепяно от Иран, който също по този начин финансира и въоръжава Хамас. Има сведения, че Иран е оказал помощ за организирането на невижданата офанзива, макар че държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че Съединени американски щати не са видели доказателства, които да удостоверяват това.



Палестински бойци правят ракетно и наземно нахлуване против Израел. Getty Images

Той обаче допусна, че Хамас може да се е опитал да провали очертаващото се дипломатическо съглашение сред Израел и Саудитска Арабия, което е в основата на близкоизточната политика на президента Байдън.

Някои водачи на Хамас обявиха, че споразуменията на Израел за нормализиране на връзките с арабските страни са измежду факторите, довели до нападението - че няма да има мир, в случай че палестинците бъдат изключени от уравнението.



Палестински бойци правят ракетно и наземно нахлуване против Израел. Getty Images
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР