Автобус падна надолу по склона, уби най-малко 24 пътници в Перу

...
Поне 24 души загинаха, след като автобус в Перу се
Коментари Харесай

Поне 24 души загинаха, след като автобус в Перу се отклони от планински път и падна надолу по склон в ранните часове на сутринта в понеделник.

Автобусът е пътувал на север от Аякучо в южната централна част на страната до Уанкайо, столицата на региона Хунин, когато се съобщава, че е катастрофирал около 1:30 сутринта местно време (06:30 GMT ).

Местните медии съобщиха, че автобусът се е обърнал няколко пъти, докато се е спускал по неравния планински терен в района на Huancavelica.

Мануел Зевалос Пачеко, кмет на квартал Анко, каза пред новинарския канал RPP, че автобусът е паднал най-малко 150 метра (492 фута).

Регионалното правителство на Аякучо съобщи, че е оказало помощ на 11 ранени пътници в болницата за поддръжка на Хуанта. Вестник La Republica изчислява, че общият брой на ранените може да достигне 36.

Транспортният орган на Перу, SUTRAN, излезе с изявление в понеделник, в което изказва съболезнования за загиналите и обещава да разследва инцидента.

Той добави, че според предварителните разследвания автобусът е имал надлежно разрешение за превоз на пътници: имал е задължителна застраховка за злополука и е преминал преглед на превозното средство.

„Понастоящем SUTRAN продължава своите разследвания, както е установено в рамките на неговите правомощия“, пише агенцията, подчертавайки своя „ангажимент за надзор на спазването“ на федералните разпоредби.

Компанията, която обслужва автобусния маршрут, Molina Union, потвърди броя на загиналите пред агенция Ройтерс в понеделник, но отказа да предложи повече подробности.

Произшествието от понеделник е най-новата смъртоносна трагедия, разиграла се по пътищата на Перу, станала още по-опасна поради стръмния терен на Андите.

През януари, например, автобус, превозващ 60 пътници, се гмурна от скала в северно Перу. Предварителните доклади сочат, че най-малко 24 души са загинали и при тази катастрофа.

През 2021 г. се случиха поредица от фатални инциденти с пътнически превозни средства в рамките на четири дни, включително две автобусни катастрофи. Един падна в пропаст в югоизточната част на страната, докато друг падна от скала на около 60 км (37 мили) от столицата Лима.

Властите, разследващи последното, казаха, че „безразсъдството“ и „високата скорост“ са допринесли за смъртоносния инцидент. Експертите също се съмняват дали шофьорите на автобуси, които се движат по тези криволичещи планински пътища, получават подходящо обучение.

Междувременно в интервю за RPP кметът Зевалос Пачеко изрази разочарование от Министерството на транспорта и съобщенията, че не е разгледало скорошна лавина, паднала на същия път като катастрофата в понеделник.

„На практика в резултат на това имаме злополука“, каза той пред RPP.

Изданието съобщи, че пътнотранспортните произшествия са се увеличили в Перу през последните години, като броят на нараняванията се е покачил от 38 447 през 2020 г. на 53 544 през 2022 г. Смъртните случаи, свързани с пътнотранспортни произшествия, също са се увеличили до 3311 към миналата година.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР