Поне 20 % да бъде увеличено заплащането на медицинските дейности

...
Поне 20 % да бъде увеличено заплащането на медицинските дейности
Коментари Харесай

Общинските лечебни заведения искат увеличаване на медицинските дейности с поне 20%


Поне 20 % да бъде увеличено заплащането на медицинските действия – към това искане, което да бъде изпратено до Министерството на здравеопазването, НЗОК, БЛС, се сплотиха представители на общинските лечебни заведения – многопрофилни лечебни заведения, медицински центрове и ДКЦ-та, Българският лекарски съюз и представители на непрекъснатата комисия по опазване на здравето на Общински съвет град Пловдив. Те организираха среща, проведена от шефа на дирекция „ Здравеопазване “ към Община Пловдив на доктор Калин Калинов, на която разискваха проблемите, свързани с увеличената цена на електрическата енергия и естествения газ.

„ Трябва да се обединим към единно мнение, с цел да можем да чакаме действителна помощ от Министерски съвет и редовно решение на задълбочаващия се дисбаланс сред приходите на лечебните заведения и разходваните средства за издръжката им “, съобщи при откриването на срещата лекар Калинов и показа на участниците систематизирани предложенията на шефовете, постъпили през миналата седмица в дирекцията.

Разискван беше фактът, че лечебните заведения, въпреки и регистрирани като търговски сдружения, по комерсиалния закон са мощно лимитирани откъм други действия, с изключение на лечебно-диагностичните и отдаването с стеснен предмет на активност на пространства чартърен. Тъй като главния източник за финансиране са медицинските действия по избрани стандарти и в границите на заложените от НЗОК предели, единственият метод за редовно решение на проблемите, произхождащи от високите цени на енергоносителите, е увеличение цената на клиничните пътеки, прегледите при експерти и медико-диагностичните действия. Присъстващите на работната намира се сплотиха към предлагането на Националното управление на БЛС, който е и контрактуван сътрудник, това нарастване да е не по-малко от 20 %.

Паралелно с това шефовете бяха единомислещи по повод бързите и съответни дейности в близко бъдеще в посока реализирането на стратегии по енергийна успеваемост, директно свързани с ръководените от тях лечебни заведения.Затова ще разчитат на съпричастност и методическа помощ от страна на Община Пловдив и на реализирането на взаимни планове по европейски стратегии. По отношение на възможни обезщетения и субсидии от страна на държавната администрация събралите се взеха решение идната среща да бъде в края на месец февруари, на която да обсъдят и добавят, в случай че е належащо, със свои мнения и оферти направеното от страната досега. „ Разбрахме, че Министерството на здравеопазването, както и Министерството на финансите, приготвят обезщетителни механизми за подкрепяне на лечебните заведения, без значение от статута им. Но в случай че липсват такива до идната ни среща, ще изпратим нашите оферти и претенции до държавното управление “, заключи настроенията след срещата лекар Калинов..

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР