Поне 15 млрд. кубика руски газ за бъдещия хъб Балкан

...
Поне 15 млрд. кубика руски газ за бъдещия хъб Балкан
Коментари Харесай

Борисов уговаря руски газ за хъб Балкан

Поне 15 милиарда кубика съветски газ за бъдещия хъб " Балкан " и по-ниски цени на синьото гориво по настоящия контракт с " Газпром ". Това се чака да изиска българският министър председател Бойко Борисов в днешния си диалог с съветския президент Владимир Путин, който би трябвало да стартира в 14 часа в Кремъл.

За работното си посещаване в Москва министър председателят ще бъде придружаван от вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на културата Боил Банов.

Енергийната тематика ще бъде водеща в диалозите, в които ще се разисква и по-нататъшното съдействие сред България и Русия в региона на стопанската система и туризма, както и настоящи интернационалните въпроси.

В делегацията ни взе участие и шефът на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов, който преди две седмици дружно с Теменужка Петкова имаше диалози в Москва с шефа на " Газпром " Алексей Милер.

Българските упования са Русия да поеме ангажимент да доставя за хъб " Балкан " газ от втория ръкав на " Турски поток ", чието сухопътно трасе би трябвало да доближи до българо-турската граница и оттова да продължи до Варна. По този метод страната ни ще се трансформира в търговец на синьо гориво за Сърбия, Румъния, Унгария и Австрия. Другият сюжет, който ни вадеше от играта, предвиждаше втората тръба на " Турски поток " да минава през Гърция.

Още предишното лято обаче Борисов увери, че новият водопровод ще завие към България. " Едната тръба от " Турски поток " отива в Истанбул, а другата ще пристигна в България, другояче оставаме настрана от газопреносната мрежа. С това нещо съм срещнал и Туск, и Юнкер. В кабинета на Юнкер стои точно тази скица на " Турски поток ", изясни още предишния юни министър председателят.

На собствен ред Борисов през днешния ден ще съобщи на Путин цялостните гаранция от страна на Еврокомисията за реализирането на хъб " Балкан ", което от дълго време е сложено като изискване от съветска страна.

Другата газова тематика в идните договаряния ще бъде намаляването на цените за синьото гориво, което сега получаваме от " Газпром " по силата на контракта до 2030 година.

Важна стъпка в тази тенденция беше постигнатото през предходната седмица съглашение сред Брюксел и " Газпром " съветската компания да спре да продава на високи цени в Югоизточна Европа.

Ако се стигне до съгласие за предоговаряне на цените, те ще влязат в действие с анекс. Това пък може да отсрочи поисканото от " Булгаргаз " нарастване на цената на вътрешния пазар с 16 на 100 от юли.

Рестартът на плана АЕЦ " Белене " също може да бъде разискван по време на диалозите в Москва.

Руската държавна корпорация " Росатом " към този момент разгласи, че при всички случаи ще взе участие в търга за плана.

Днешната аудиенция в Москва на Борисов е първа за него. Последната му среща с Путин беше в София през 2010 година, когато актуалният съветски президент беше министър председател.

В съветската столица нашият министър председател ще има среща и с представители на българската общественост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР