Поне 130 са загинали в блъсканица по време на футболен

...
Поне 130 са загинали в блъсканица по време на футболен
Коментари Харесай

Блъсканица и боища отнеха живота на поне 130 души след мач в Индонезия ВИДЕО

Поне 130 са починали в навалица по време на футболен мач в Индонезия, към 180 са били ранени при конфликти след загубата на футболен клуб " Арема " от противника му " Персебая Сурабая " в индонезийската провинция Източна Ява. Това е едно от най-тежките " бедствия " на стадион в света, припомня Би Би Си.

Видеозаписи демонстрират по какъв начин почитателите хукват към терена след последния съдийски сигнал. Полицията стартира да стреля със сълзотворен газ. Започва пердах. Има задушили се хора, сподели началникът на полицията в провинцията Нико Афинта. " Настъпи безредица. Започнаха да атакуват служители на реда, повредиха коли ", добави той. Загинали са и двама служители на реда.

Видеоклипове в обществените мрежи демонстрират по какъв начин почитателите се катерят по оградите, с цел да избягат. На обособени видеоклипове се виждат безжизнени тела.

ФИФА, международната футболна централа, декларира, че стюардите или служителите на реда не би трябвало да носят или употребяват " газ за битка с тълпата " по време на мачове.

Индонезийската футболна асоциация (PSSI) стартира следствие и разяснява, че случаят е " опетнил лицето на индонезийския футбол ".

Насилието по време на футболни мачове не е нещо ново в Индонезия, а ФК " Арема " и " Персебая Сурабая " са дългогодишни противници. На почитателите на Персебая е било неразрешено да купуват билети за мача заради опасения от конфликти, само че министърът по сигурността заяви, че за мача на стадион " Канжурухан ", който е с потенциал 38 000 места, са продадени 42 000 билета.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо прикани това да бъде " последната футболна покруса в страната ", откакто подреди всички мачове от Лига 1 да бъдат спрени до провеждането на следствие.

През 1964 година умират 320 души и над 1000 са ранени по време на навалица на олимпийската подготовка Перу-Аржентина в Лима.

В Обединеното кралство през 1989 година 97 почитатели на " Ливърпул " са смазани до гибел на стадион " Хилсбъро " в Шефилд.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР