Поне 13 души са били убити при взрив пред най-голямата

...
Поне 13 души са били убити при взрив пред най-голямата
Коментари Харесай

Представители на Хамас съобщиха, че 13 души са загинали при взрив пред болницата Ал-Шифа в град Газа

Поне 13 души са били убити при гърмеж пред най-голямата болница в град Газа, ръководената от Хамас министерството на опазването на здравето в Газа споделя.

BBC Verify е ревизирал графични видеоклипове, показващи тежко ранени и евентуално мъртви хора, лежащи пред болничното заведение.

Израелската войска удостовери, че е блъснала кола за спешна помощ, която съгласно тях е била употребена от сътрудници на Хамас.

Не се споделя къде е осъществен въздушен удар.

" Самолет на IDF удари кола за спешна помощ, която беше разпозната от силите като употребена от терористична клетка на Хамас в непосредствена непосредственост до тяхната позиция в бойна зона ", се споделя в изказване.

Той сподели, че редица бойци на Хамас са били убити и упрекна Хамас, че трансферира бойци и оръжия в коли за спешна помощ, само че към момента не са предоставени доказателства за това.

„ Подчертаваме, че този регион е бойна зона. Цивилните в региона неведнъж се приканват да се изтеглят на юг за личната си сигурност “, се прибавя в него. p>

BBC Verify изследва три видеоклипа - единият от които е доста графичен - и откри, че са снимани отвън Al-Shifa и са качени в петък следобяд.

< p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > В един видеоклип хората са снимани да лежат в локви кръв на пътя до транспортни средства - някои са тежко ранени, а други не се движат.

В фрагментите, които видяхме до момента, не се вижда кратер и не се виждат парчета или шрапнели. Има вреди по предната част на кола за спешна помощ и някои коли по пътя са с изпочупени прозорци.

В изказване на държавното управление на Хамас се споделя, че израелските сили са атакували „ ескорт от коли за спешна помощ, който е бил превозване на ранените " от болничното заведение Ал-Шифа в град Газа към Рафах на юг.

Египетското министерство на опазването на здравето заяви, че единствено 17 ранени палестинци са били евакуирани за лекуване в египетски лечебни заведения в петък вместо 28, в началото планувани поради „ събитията “ в Ал-Шифа.

Ръководителят на Световната здравна организация сподели, че е " изцяло шокиран " от детонацията в Ал-Шифа.

" Ние повтаряме: пациентите, здравните служащи, оборудванията и колите за спешна помощ би трябвало да бъдат предпазени когато и да е. Винаги ", разгласява Тедрос Адханом Гебрейесус в X.

Бисан Оуда, палестински режисьор, беше наоколо, когато се случи офанзивата.

" Някои хора изгубиха краката си, изгубиха ръцете си, хората се опитваха да носят пострадвания “, сподели тя пред BBC. „ Хората плачеха, пробвайки се да се намерят. “

Освен пациентите в Ал-Шифа, още хиляди хора се укриват от израелските въздушни удари там.

Г-жа Оуда сподели, че мнозина не са съумели да намерят място в болничното заведение и спят на околните улици.

Израелските военни споделят, че под болничното заведение се намира главен щаб на Хамас.

Израел стартира да бомбардира Газа, откакто Хамас умъртви повече от 1400 души в Израел и отвлече повече от 240 други.

Той също стартира сухопътна интервенция и в четвъртък сподели, че силите му са обкръжили град Газа.

Израел предизвести хората да се реалокират на юг от линията Газа и стотици хиляди са напуснали град Газа и северните региони. Но доста хиляди остават в северната част на Газа.

Продължаващите израелски въздушни удари в южната част на Ивицата Газа, където Израел сподели на жителите на Газа да отидат, както и пренаселеността там накара някои палестинци да се върнат в домовете си в северната част на Газа,

Управляваното от Хамас министерство на опазването на здравето в Газа споделя, че повече от 9000 души са били убити в линията Газа от 7 октомври.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР