Понастоящем Саудитска Арабия обмисля възможността да се присъедини към коалицията

...
Понастоящем Саудитска Арабия обмисля възможността да се присъедини към коалицията
Коментари Харесай

БРИКС: Саудитска Арабия ще присъства на срещата на алианса през 2024 година

Понастоящем Саудитска Арабия обмисля опцията да се причисли към обединението БРИКС, като деликатно преценя изгодите и минусите, преди да вземе дефинитивно решение.

Въпреки че не се е включила публично към блока, Саудитска Арабия демонстрира деен интерес, като взе участие в разнообразни събития на БРИКС през 2024 година По-специално, Кралството изпрати делегати за присъединяване в две обособени срещи на шерпите, извършени в Русия по-рано тази година.

Този блян допуска, че Саудитска Арабия може да обмисли и присъединяване в идната среща на върха на БРИКС, планувана за октомври тази година, която ще се организира в Казанска област в Русия. Струва си да се означи, че предходната година срещата на върха насочи предложения към няколко страни, които не са членки, и този път се чака сходен метод, като се чака да бъдат включени разнообразни разрастващи се страни.

Въпреки че решението за присъединение към БРИКС към момента не е взето, Саудитска Арабия може да избере да взе участие в идната среща на върха. Според изказванията на съветския посланик Сергей Рябков Саудитска Арабия гледа благосклонно на БРИКС и вижда капацитет в алианса. Представители на кралството са уведомили Русия, че интензивно вземат участие в настоящите разисквания, с цел да дефинират позицията си по отношение на участието.

Резолюция по отношение на евентуалното включване на Саудитска Арабия в БРИКС се чака до края на април. Въпреки че президентът Путин по-рано разгласи включването на Саудитска Арабия в БРИКС, Кралството към момента не е удостоверило или опровергало тази декларация. Въпреки неналичието на публично удостоверение, обстановката по отношение на участието остава транспарантна, като Кралството не е направило публично опровергаване на изказването.

Саудитска Арабия деликатно се ориентира в своите благоприятни условия при разглеждането на участието в БРИКС, като се стреми да реализира баланс сред връзките си с БРИКС и Запада, които имат стратегическо значение за Кралството.

Моментът на поканата за участие в БРИКС съответствува с по-широката стратегия на Саудитска Арабия за усилване на туризма и либерализиране на стопанската система ѝ. Макар да търси поддръжка от западните страни за икономическите си промени, Кралството преглежда евентуалното си присъединяване в БРИКС като средство за подсилване на интернационалното доверие и съдействие в по-широк мащаб.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР