Понастоящем литият е най-широко използваният елемент за производство на батерии.

...
Понастоящем литият е най-широко използваният елемент за производство на батерии.
Коментари Харесай

Нова кислородно-йонна батерия ще промени играта при съхранението на енергия от възобновяеми източници

Понастоящем литият е най-широко употребяваният детайл за произвеждане на акумулатори. Това изяснява и за какво научните проучвания са ориентирани към този мек алкален метал и неговите производни за основаване на по-добри акумулатори. 

По-рано тази седмица Националната лаборатория „ Аргон “ към Министерството на енергетиката на Съединени американски щати разгласи създаването на литиево-въздушна батерия. Тя разчита на корав електролит вместо на течен материал, с цел да реализира компактност от два до четири пъти по-висока от тази на елементарните акумулатори. 

Въпреки това количеството на лития е лимитирано, а добивът му е обвързван с големи екологични разноски. Така че освен би трябвало да търсим по какъв начин да го употребяваме по-отговорно, само че и да намерим негови пълноценни други възможности.

Учени от Виенския софтуерен университет настояват, че са създали пробив с нова кислородно-йонна батерия.

Тя е освен извънредно здрава, само че и предлага по-голяма продължителност. Най-голямото преимущество тук е, че за разлика от химическата деградация, която се следи при батериите на литиева основа, батерията на кислородна основа може да регенерира потенциала си за предпазване. Факт, който дава обещание доста по-дълъг живот. 

Тъй като кислородът се губи вследствие на странични реакции, той може просто да бъде всмукан от атмосферата. Гарантира се, че химическите единици, виновни за преместването на заряда, а оттова и на електрическия ток, могат да бъдат елементарно попълнени.

Съхраняване на сила в огромни мащаби от възобновими източници.

Въпросната батерия е направена от керамични материали, които улавят и освобождават негативно заредени кислородни йони, с цел да основат ток при съществуване на електрическо напрежение. Едно от преимуществата на керамичните материали е, че те не са запалими. Електрическите транспортни средства, въпреки това, имат добре прочут проблем с възпламеняването на батериите и даже водач в сектора като Tesla не е съумял да го позволи изцяло. 

Друго основно преимущество на най-новата иновация в региона на батериите е, че в тях не се употребяват редкоземни детайли, което в допълнение понижава евентуалното влияние върху околната среда.

Вместо на кобалт или никел, актуалният първообраз на кислородно-йонната батерия разчита на лантан.

Той е по-малко стеснен, въпреки и също да постанова някои рамки. Вече се организират проучвания за замяната му с някакъв различен материал, който е още по-лесно наличен. Единственият минус е, че в настоящия си тип кислородно-йонната батерия не може да предложи същата енергийна компактност като литиево-йонните акумулатори. 

Екипът е патентовал технологията на кислородно-йонната батерия и отбелязва, че тя не е напълно най-хубавото решение за смарт телефони или електрически автомобили. Може да послужи обаче като извънредно ефикасен способ за предпазване в огромни мащаби, като да вземем за пример оползотворяване на вятърна или слънчева сила.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР