Понастоящем Аржентина е изправена пред остър недостиг на щатски долари,

...
Понастоящем Аржентина е изправена пред остър недостиг на щатски долари,
Коментари Харесай

Аржентина потъва все повече – хората се спасяват със сметки в китайски юани

Понастоящем Аржентина е изправена пред изострен дефицит на щатски долари, което я кара да предприеме ограничения за облекчение на обстановката.

В неотдавнашно изказване Централната банка на Аржентина разгласи , че на комерсиалните банки към този момент е позволено да откриват депозитни сметки, деноминирани в китайски юани.

Този ход е ориентиран към диверсифициране на валутните варианти и идва в допълнение към решението на страната да емитира скъпи бумаги в китайска валута, както е посочено от регулатора на скъпи бумаги.

Недостигът на щатски долари в Аржентина докара до разнообразни дейности за увеличение на потреблението на юана. Така да вземем за пример през април страната стартира да употребява юана за заплащане на вноса от Китай.

Освен това наскоро в юани беше осъществено отчасти заплащане на $2.7 милиарда към Международния валутен фонд.

Използването на юана като различна валута се изяснява с изчерпването на доларовите запаси на централната банка на Аржентина, които доближиха най-ниското си ниво от 2016 година насам. Сред факторите, съдействали за това, е продължителната суша, която се отрази неподходящо върху износа на селскостопански артикули, деноминирани най-вече в щатски долари.

Освен това аржентинското песо доста се обезцени по отношение на $, като единствено през тази година спадна с 30%. Това поевтиняване прави придобиването на щатски долари за Аржентина по-скъпо, което в допълнение изостря дефицита на долари. Вследствие на това страната е изправена пред провокации в интернационалната търговия, защото цените на стоките нормално се дефинират в долари.

В Аржентина транзакциите с юани на валутния пазар внезапно набъбнаха, достигайки почти $285 милиона единствено през първите 10 дни на юни.

Въпреки възходящата известност на юана, в Аржентина има противоположни отзиви. Хавиер Милей, изтъкнат претендент за президент, се застъпи за подмяна на песото с щатски $, с цел да се оправи с опасенията за инфлация. Милей подлага на критика песото, сравнявайки цената му с топящ се лед в пустинята Сахара.

Следва да се означи, че Аржентинската централна банка не е предоставила неотложен коментар по въпроса в отговор на запитвания, отправени отвън постоянното работно време.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР