Понастоящем алиансът БРИКС обмисля създаването на нова валута за разплащане

...
Понастоящем алиансът БРИКС обмисля създаването на нова валута за разплащане
Коментари Харесай

БРИКС става силно зависим от Китай: Индия не иска да има нова валута

Понастоящем алиансът БРИКС обмисля основаването на нова валута за разплащане на интернационалната търговия с желанието да оспори преобладаващата роля на щатския $ като международна аварийна валута.

Алиансът, състоящ се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, ще вземе групово решение за основаването на тази нова валута по време на идната си среща на върха през август. Изглежда обаче, че Индия е единствената страна членка, която показва индиферентност от тази самодейност.

По време на конференция в понеделник индийският министър на външните работи С. Джайшанкар съобщи, че Индия няма желание да приема валута на БРИКС. Това изказване, направено един месец преди срещата на върха, допуска, че Индия може да отдръпна поддръжката си за препоръчаната валута.

Въпреки това Джайшанкар акцентира, че Индия се концентрира главно върху укрепването на личната си национална валута – рупията. Той удостовери, че повишението на стабилността и цената на рупията остава главен приоритет за индийското държавно управление.

Външният министър даде да се разбере, че валутата на БРИКС не е предмет на угриженост за Индия; вместо това тя ще продължи да дава приоритет на своята национална валута – рупията.

Джайшанкар се въздържа от даване на спомагателни детайлности, само че загатна за опцията Индия да се отдръпна от образуването на валутата на БРИКС.

Индия се откроява измежду страните членки с помощта на постоянното си показване на Брутният вътрешен продукт, без значение от външната поддръжка на БРИКС. Следователно Индия счита, че може да се самоиздържа, без да разчита на препоръчаната валута на БРИКС.

Освен това Индия поддържа мощни стопански и дипломатически връзки със Съединени американски щати и Европа, като подписва търговски и военни съглашения на стойност милиарди долари. Следователно Индия не желае да заплаши връзките си със западните сили, като одобри неиздадена валута на БРИКС.

От друга страна, Индия остава внимателна във връзка с въздействието на Китай в границите на алианса БРИКС и продължава да бъде бдителна във връзка с евентуалното потребление на БРИКС от комунистическата страна за обслужване на личните ѝ ползи.

Индия е загрижена, че алиансът става мощно насочен към Китай, като дава на комунистическата страна преференциално отнасяне в интернационалните търговски съглашения.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР