Помощта за хотелиерите, които са настанили бежанци, първоначално ще идва

...
Помощта за хотелиерите, които са настанили бежанци, първоначално ще идва
Коментари Харесай

Помощите за бежанците ще се изплащат от бюджета, а след това с евросредства |

Помощта за хотелиерите, които са настанили бежанци, в началото ще идва от бюджета на Министерството на туризма. След това ще се търси опция разноските да се покрият по линия на европейската солидарност - с евросредства.

Това съобщи пред БНР министърът на туризма Христо Проданов. По думите му има огромна възможност парите да дойдат под формата на европейско финансиране:

" Затова и чакахме Директивата на Екологичен потенциал, с цел да можем да се съобразим с разпоредбите, които тя постанова. Една от точките е тъкмо това, че се дава опция на страните, които са обезпечили заслон, да аплайват за средства ".

Той добави, че за момента е планувано помощите да се изплащат за интервал от три месеца. Възможно е срокът да бъде продължен с решение на Министерски съвет. Средствата ще стартират да се изплащат от 1 април. Той съобщи, че преди превеждането на средствата е належащо да се извърши инспекция.

Министърът обясни, че е належащо хотелиерите и притежателите на къщи за посетители да записват настанените при тях украински бежанци, регистрирани като хора търсещи отбрана, да се записват и в Единната система за туристическа информация. Местата за настаняване пък би трябвало да са вписани в Националния туристически указател. Проданов изясни, че все още са декларирани за към 55 хиляди свободни кревати, а броят им продължава да се усилва.

Той заяви още, че общините могат да понижат или анулират туристическия налог за хотелиерите, които настаняват бежанци. Министърът добави, че настаняването в къщи за посетители не е дълготраен вид, само че пък е най-бързата алтернатива за настаняване на бягащите от войната хора.

Колко хора търсят работа?

Христо Проданов заяви, че 80% от идващите украински жители са декларирали предпочитание да работят. Повечето от тях са дами, които пътуват с децата си. Това е и повода, заради която би трябвало да се мисли и за детски градини за децата или друга целодневна грижа, с цел да могат майките им да работят.

Туризмът в България

Министърът съобщи, че има опция у нас да бъдат привлечени повече полски, сръбски, немски и румънски туристи, които да компенсират отлива на съветски и украински туристи.

Той разяснява, че зимният сезон е два пъти по-силен от миналогодишния. По думите му към момента има шансове летният сезон да е добър, въпреки че за съветски туристи " не може да се приказва ".

Министърът на туризма изясни, че не може да се предвижда какъв брой по-скъпи ще бъдат летните почивки поради по-скъпия промишлен ток, който заплащат хотелиерите. Той обаче заяви, че на европейско равнище се водят диалози за таван на цените на електрическа енергия. По думите му такава стъпка би имала позитивен резултат върху стопанската система.

Разрив в обединението?

Издигнатият от Българска социалистическа партия министър сподели още, че няма раздор в обединението след изявлението на Александър Дунчев (ПП), който предходната седмица съобщи, че в министерството на земеделието има мафия. Ведомството е управлявано от Иван Иванов - министър на Българска социалистическа партия. След тези изявления предходната седмица на няколко пъти прехвърчаха искри сред съдружните сътрудници Политическа партия и Българска социалистическа партия:

" Намираме общи решения. Не мисля, че има заплаха за обединението. А и в случай че на Вас ви харесва по-скоро ръководство от вида на ГЕРБ, в което в действителност няма никакви кавги, никакви несъгласия, всичко зависи от волята на един единствен човек, апропо това беше доказано през вчерашния ден на конгреса на ГЕРБ (вчера с безусловно болшинство Политическа партия ГЕРБ преизбра Бойко Борисов за водач - бел. ред.). Аз мисля, че България няма потребност от такава непоклатимост. България има потребност от ръководство, което да извади страната от блатото, в което ГЕРБ ни вкараха ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР