Помощта за гражданите от Украйна, потърсили временна закрила в България,

...
Помощта за гражданите от Украйна, потърсили временна закрила в България,
Коментари Харесай

Министерството на туризма: Настаняването на украинските бежанци в хотели е временна мярка

Помощта за жителите от Украйна , потърсили краткотрайна протекция в България, продължава посредством настаняването им в държавни бази. Това ще подсигурява, че през идните зимни месеци тези жители ще получат помощ от страната и няма да се постанова да се реалокират другаде. С решение на Министерски съвет се обезпечава 15-дневен период, който стартира да тече от 1 ноември доникъде на месец ноември и в границите на който всички нуждаещи се от поддръжка за настаняване украински жители, потърсили краткотрайна протекция у нас, ще могат да се настанят в подобаващи държавни бази . За задачата служебният кабинет одобри промени в Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България.

Съгласно измененията, срокът на деяние на програмата се удължава до 15.11.2022 година при настоящите сега финансови параметри на помощта за нощувка и изхранване или за нощувка без изхранване, като в снадки интервал на деяние ново настаняване ще бъде осъществявано единствено в държавните и общински бази.

С това държавно решение България се придържа към преобладаващата процедура в страните от Европейския съюз, където настаняването в хотели е краткотрайна мярка , която все още прекратена.

Над половин милиард лв. са разноските до в този момент в помощ на търсещите протекция украински жители в България , като 200 млн. лева са за сметка на държавния бюджет и към 300 млн. лева са по линия на преструктурирани европейски стратегии и фондове.

Днешното държавно решение планува също за интервала от 01.11.2022 година до 15.11.2022 година, настаняването по Програмата се прави, както следва:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР