Помощта за гражданите от Украйна, потърсили временна закрила в България,

...
Помощта за гражданите от Украйна, потърсили временна закрила в България,
Коментари Харесай

Българската държава продължава да подпомага украинските граждани, потърсили временна закрила у нас, чрез настаняването им в държавни и общински бази

Помощта за жителите от Украйна, потърсили краткотрайна протекция в България, продължава посредством настаняването им в държавни и общински бази.

Осигурява се 15-дневен период, доникъде на месец ноември, в границите на който всички нуждаещи се от поддръжка за настаняване украински жители, потърсили краткотрайна протекция у нас, ще могат да се настанят в подобаващи бази.  За задачата на днешното държавно съвещание служебният кабинет одобри промени в Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България.

Съгласно измененията, срокът на деяние на програмата се удължава до 15.11.2022 година при настоящите сега финансови параметри на помощта за нощувка и изхранване или за нощувка без изхранване, като в снадки интервал на деяние ново настаняване ще бъде осъществявано единствено в държавните и общински бази.

С това държавно решение България се придържа към преобладаващата процедура в страните от Европейския съюз, където настаняването в хотели е краткотрайна мярка, която все още е прекратена.

Над половин милиард лв. са общо разноските до момента в помощ на търсещите протекция украински жители в България, като 200 млн. лева са за сметка на държавния бюджет и към 300 млн. лева са по линия на преструктурирани европейски стратегии и фондове.

Днешното държавно решение планува също за интервала от 01.11.2022 година до 15.11.2022 година настаняването по Програмата да се прави, както следва:
Лицата с краткотрайна протекция, които се употребяват от Програмата към 31.10.2022 година /нощувка с изхранване или единствено нощувка без изхранване/, могат да се реалокират в интервала от 01.11.2022 година до 15.11.2022 година единствено в обектите за заслон, вписани в Регистъра на местата за заслон, ориентирани от Временната оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция по въпросите на ползващите се от краткотрайна протекция в Република България жители на Украйна, основана със Заповед № Р-213/03.10.2022 година на министър-председателя;Лицата, получили краткотрайна протекция след 31.10.2022 година, се настаняват единствено в обектите за заслон, вписани в Регистъра на местата за заслон, ориентирани от Временната оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция по въпросите на ползващите се от краткотрайна протекция в Република България жители на Украйна, основана със Заповед № Р-213/03.10.2022 година на министър-председателя.
Декларациите дали обектът взе участие в програмата с настаняване с изхранване или единствено с настаняване без изхранване за интервала от 01.11.2022 година до 15.11.2022 година ще се подават по нов метод – посредством Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ), на адрес https://edeliverv.egov.bg/.

Въвежда се и спомагателна верификация за типа на предоставяната услуга (настаняване с изхранване на обща цена или единствено настаняване). За задачата всички взели участие в Програмата лица се задължават в период до 22.11.2022 година да подадат посредством Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ), на адрес https://edeiiverv.egov.bg/, подписана с КЕП декларация дали за интервала от 01.06.2022 година до 31.10.2022 година обектът е взел участие в програмата с настаняване с изхранване или единствено с настаняване без изхранване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР