Помощник-фармацевтите са в протестна готовност. Причината – законът не им

...
Помощник-фармацевтите са в протестна готовност. Причината – законът не им
Коментари Харесай

Помощник-фармацевтите са в готовност да протестират, искат повече правомощия

Помощник-фармацевтите са в протестна подготвеност. Причината – законът не им разрешава да продават медикаменти по лекарско наставление. Те упорстват за нормативна смяна, позволяваща да могат да го вършат легално, такаче да не се постанова при инспекции да се крият от контролните органи, както се случва в този момент.

„ Имаме нужното обучение и опит, имаме поддръжката на магистър-фармацевтите, както и на разнообразни организации, включително и на СЗО, отхвърляме да работим на ръба на закона “, обявиха от Българската асоциация на помощник-фармацевтите.

Те оповестиха алегоричен митинг, без да напущат работните си места, само че в случай че не бъдат чути, са подготвени и на по-активни дейности.

Председателят на Българската асоциация на помощник-фармацевтите Лиляна Петрова изясни, че опцията помощник-фармацевтите да продават медикаменти по лекарско наставление под контрола на магистър-фармацевти е записана в квалификационната характерност на специалността от колежите.
 Помощник-фармацевтите са в подготвеност да стачкуват, желаят повече пълномощия Аптека/ Getty images
“Те по този начин или другояче го вършат всекидневно, освен това със единодушието на притежателите на аптеки, които са техни работодатели. Никой от нас, с дипломата си от колежите,не е влезнал инцидентно в аптеките. Работим на трудови контракти и по график. Унизително е да отидеш на работа, да си сложиш бялата манта, да пристигна инспекция и някой да те сръчка и да ти каже “излез за малко, с цел да мине сполучливо инспекцията ”. Това е непримеливо ” сподели тя.

Най-потърпевши от възбраната помощник-фармацевтите да продават медикаменти по лекарско наставление под контрола на магистър-фармацевти са дребните обитаеми места, разясни зам.-председателят на асоциацията Станка Маркова.

“На процедура аптеките в дребните обитаеми места се трансфораха в дрогерии. На жителите не им трябват дрогерии. Те имат потребност от медикаменти за хроничните си заболявания ”, утчонитя.
 Помощник-фармацевтите са в подготвеност да стачкуват, желаят повече пълномощия Аптека/ Getty images
Лиляна Петрова е безапелационна, че все още митингите им ще са със флагове на работните места, тъй като, в случай че решат да изразят недоволството си дейно и изоставен аптеките, ще настъпи колапс.

Помощник-фармацевтите оповестиха, че дават няколко месеца толеранс на новите депутати, след което ги приканват разговорът да бъде възобновен, а казусът – решен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР