Поморие. 1370 л нелегален алкохол задържаха митнически служители при две

...
Поморие. 1370 л нелегален алкохол задържаха митнически служители при две
Коментари Харесай

Бургас: Митнически служители иззеха 1370 л нелегален алкохол при проверка на два „казана“ в района на Поморие

Поморие. 1370 л незаконен алкохол задържаха митнически чиновници при две инспекции на регистрирани профилирани дребни обекти за дестилиране (СМОД) в региона на община Поморие. Това оповестиха от пресцентъра на Агенция „ Митници ”. При първата инспекция, на 19 октомври 2017 година митническа мобилна група, взаимно със чиновници на митница Бургас, са направили инспекция в частен парцел, включващ къща с двор и складови пространства. На адреса е регистриран и профилиран дребен обект за филтрация. При инспекцията митническите чиновници открили, че притежателят на парцела държи етилов алкохол в къщата - в разнообразни пространства, в това число на тавана, както и в прилежащи постройки. Установено е, че алкохолът се съхранява в: 154 бутилки по 1 литър, 168 бутилки по 0,7 литра, 44 ПВЦ съда с съдържимост от 1,2,5,10,11,19 и 120 литра. Общото количество на арестувания алкохол е 971,6 литра, от които 660 литра в наливно положение и 271,6 литра в стъклени бутилки. Алкохолът е арестуван, формирано е административнонаказателно произвеждане.
При друга инспекция, на 23 октомври 2017 година, правят инспекция на различен регистриран профилиран дребен обект за дестилиране, който сега на инспекцията обслужва клиент. Установено е, че при започване на изваряването не e попълнена изискуемата от закона справка-декларация, което е причина за укриване на създадени количества и надлежно неплащане на дължимия данък. Също по този начин е открито, че в обекта се съхраняват 399 литра етилов алкохол в пластмасови бидони и туби, без документи, удостоверяващи заплащането, начисляването или обезпечаването на дължимия за данък по Закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС). По случая са формирани два акта - един за изчезналата справка-декларация, и втори акт - за откритото количество алкохол без документи.
От началото на есента Агенция „ Митници " стартира инспекции на профилираните дребни обекти за дестилиране (СМОД) или по този начин наречените „ казани ". За към месец митническите чиновници са направили над 100 инспекции на регистрирани СМОД, които целят повишение на приходите от данък. Открити са над 30 нарушавания свързани най-вече с неподадена справка-декларация по член 88б от ЗАДС, както и със предпазване на алкохол без акцизни документи в парцелите, в който се намират и записаните СМОД. Проверени са и над 13 нерегистрирани казана, при които са арестувани още близо 3000 литра незаконен алкохол.
Активните дейности на митническите чиновници, в някои случаи взаимно с другите правоприлагащи органи, ще продължат до края на сезона, в който всеобщо се изварява домакински алкохол от грозде и плодове. Акцията е въз основа на разбор на бранша, който демонстрира, че през последните 12 месеца над 60% от търговците, стопанисващи регистрирани казанджийници, заявяват занижени стойности на акциза или заявяват, че не реализират активност като подават „ нулеви " акцизни заявления. Селектирани са рискови обекти за дестилиране на ракия, в които ще се правят периодически инспекции през целия деен сезон. Паралелно с това митническите чиновници ще вършат инспекции и по линия на незаконните „ казани ", т.е. обекти, в който се изварява ракия „ на черно ", без да са регистрирани като СМОД, и които се явяват нелоялна конкуренция на записаните казанджийници и търговци.
Към момента в страната има към 1500 регистрирани СМОД. С промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища при започване на 2017 година още веднъж бе повишен оптималният общ размер на съдовете за преваряване на ракия в тези обекти от 500 на 1000 литра, както и отпадна условието за работа на сезонен принцип.
Агенция „ Митници " припомня, че изваряването на домашна ракия следва да става единствено в регистрирани СМОД, с грозде и плодове от лично произвеждане и против възнаграждение на данък по понижена или цялостна ставка, според от количеството на готовата продукция. Според Закона за акцизите и данъчните хранилища всяко семейство има право да извари до 30 литра етилов алкохол (ракия) годишно, като за това заплаща данък по понижена на половина ставка, а за всеки литър над това количество - по цялостната ставка на акциза - 550 лева за 1 хектолитър чист алкохол. Например за 40-градусова ракия жителите дължат по 2,20 лева на литър за първите 30 литра и по 4,40 лв. за всеки литър над тези 30 литра. Клиентът попълня справка-декларация, заплаща дължимия данък на казанджията и получава документ. Изварената ракия е за персонално и фамилно ползване и не може да се търгува.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР