„Помогнете с цялото влияние, което имате в страните, в които

...
„Помогнете с цялото влияние, което имате в страните, в които
Коментари Харесай

Вицепрезидентът към българите в чужбина: Нека заедно да създадем международен институт за български език

„ Помогнете с цялото въздействие, което имате в страните, в които живеете, най-сетне да изпълним една отдавнашна фантазия - да създадем интернационален институт за български език по образеца на Френския институт или Институт „ Сервантес ". За да може традициите, обичаите, културата ни да получат още по-широко разпространяване и да се учи красивият ни български език на всички места по света. " Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова при връчването на оценката „ Българка на годината - 2017 ". Тазгодишната носителка на званието, давано от Държавната организация за българите в чужбина, е Десислава Стефанова от Лондон.

„ Да си българка през днешния ден не е по никакъв начин елементарно, изключително в чужбина. Трябва да си мъдра, доста амбициозна, упорита, мощна, да пробиваш стени ", означи вицепрезидентът. Илияна Йотова се обърна с думи на благодарност към всички българки по света, които съумяват да запазят българския дух, да предадат българските обичаи на поколенията, да заразяват с тях и представителите на други националности, които да се допрян до богатата ни история и красива психика.

В приветственото си слово вицепрезидентът благодари за положителното съдействие на всички институции, ангажирани с работата с българите в чужбина.

Статуетка и икона с облика на св. Злата Мъгленска Илияна Йотова връчи на Десислава Стефанова, която е основател и началник на Лондонския и Швейцарския български хорове и съумява посредством българския фолклор да сплоти жители от разнообразни страни. През 2017 година Би Би Си разгласи Лондонския български хор за най-хубав от новото потомство хорове. Стефанова е и учител е по национално пеене в неделното учебно заведение „ Иван Станчов " към българското посолство в Лондон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР