Помните ли тутманика, който сте яли при баба на село?

...
Помните ли тутманика, който сте яли при баба на село?
Коментари Харесай

Бабиният тутманик - най-вкусната празнична закуска

Помните ли тутманика, който сте яли при баба на село? Приготвен от грижовни ръце, в печка на дърва. С мехлем, не с маргарин. И с доста сирене, не с палма. Тази рецепта ще ви напомни усета на детството. Опитайте! А за какво не в първото утро от новата година...

Необходими съставки

брашно - 520 г +за доизмесване
свинска мехлем - 150 мл разтопена
сирене - 500 г
прясно мляко - 220 мл.
яйца - 2 бр.
кисело мляко - 3 с.л. с връх
захар - 1 с.л.
сол - 1 с.л.
суха квас - 8 година
олио - 2 с.л.

Начин на подготвяне

1. Брашното се пресява в купа. Прибавят се сухата квас и захарта и се размесва. Прави се кладенче в средата, в което се чукват яйцата без единия жълтък. Налива се прясното мляко, леко затоплено, дружно с киселото и олиото. Замесва се тесто, което се трансферира на набрашнен плот, прибавя се солта и се меси в продължение на най-малко 10 минути, като се прибавя брашно, в случай че е належащо.

2. Когато тестото стане еластично, мекичко и нелепнещо се разделя на 6 топки. Оттук нататък процедурата е следната:

Топват се ръцете в разтопената мехлем и се разтегля с пръсти първата топка тесто до приемане на тънка, полупрозвачна кора (ако ви се накъса някъде, не е проблем). Върху нея се ръсва още мехлем и се натрошава сирене. Така се прави и със всяка последваща, като корите се слагат една върху друга.

3. Навива се руло и се реже на триъгълници, които се подреждат в намаслена тавичка, тъй че да има разстояние сред тях, защото ще бухнат и ще запълнят всяка междина. Покрива се с забрадка и се оставя да втаса 2 часа на топло.

4. Намазва се с разрушения с малко мляко заделен яйчен жълтък и се слага в загрята на 175 градуса фурна за към 30 минути или до златист тен и суха съчка. Фурната не се отваря през първите 25 минути.

5. Тутманикът се сервира топъл или към този момент охладен.

Най-добре - с айрян от домашно кисело мляко.

Рецепта - Gotvach.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР