Помните ли колко години изминаха от зараждането на идеята за

...
Помните ли колко години изминаха от зараждането на идеята за
Коментари Харесай

 Турция откри най-дългия висящ мост в света. 


Помните ли какъв брой години изминаха от зараждането на концепцията за Дунав мост 2 до неговото публично разкриване?
ЕДИН ВЕК и девет години. Или 109 години.
Чуваме напоследък, че чакаме с неспокойствие времето да се стопли, с цел да бъдат издигнати още четири моста по продължение на Дунав на наша територия.
Е, все не съумяват да ремонтират Дунав мост Първи, само че по тази причина ще издигнем още четири моста - даже някъде по Дунав мост платната поддават и на места през настилката се вижда реката, през другите да няма кахъри.
Днес в Турция откриват може би най-дългият провесен мост в света, който ще свързва азиатската и европейската част на страната. Това е един от най-големите транспортни планове в историята на страната.
Строителството му стартира на 18 март 2017 година „ Чанаккале 1915 “ е четвъртият мост, свързващ европейския и азиатския бряг на Турция (останалите три са в Истанбул).
Днес сме 18 март, 2022 година или след тъкмо пет години прерязват лентата. Стойността на моста е 3, 1 милиарда евро - с към 100 млн. повече от плануваното заради внезапния скок на цените на строителните материали. И те не употребяват европейско финансиране.
Да подсещам ли какво се случи с цената на Дунав мост 2?
Турският мост бил плануван за тържествено разкриване през 2023 година, само че защото бил изцяло приключен толкоз по-рано, още на днешния ден към този момент ще е отворен за придвижване за всички транспортни средства. Така отпада нуждата за прекосяване с ферибот през Дарданелите, а от едната до другата страна ще се стига за 6 минути.
Общата дължина на шестлентовия мост е 4608 метра, а дистанцията сред двете опорни елементи на моста е 2023 метра.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР