Помните ли какво се случи в първите дни на коронавирусната

...
Помните ли какво се случи в първите дни на коронавирусната
Коментари Харесай

Инспектор Алекс разследва: Защо изкупиха йода от аптеките

Помните ли какво се случи в първите дни на коронавирусната пандемия? Хората изкупиха всички витамини и други медикаменти от аптеките, изключително препаратите, съдържащи витамин D, поради хипотетичната му роля за лекуване на Ковид-19.

Последната седмица се случи сходна офанзива на аптеките. Страховете от излагане на радиация набъбнаха след офанзивата на Русия против украинско нуклеарно оборудване. Допълнително страховете на хората зе изостриха след известието на министър-председателя Кирил Петков, че страната отделя няколко милиона лв. за възобновяване на запасите от калиев йодид(това е вярното название, а не неведнъж изписваното в интернет йодит). Известно е, че този препарат се приема при радиоактивно замърсяване.

Но приемането на йод не постоянно оказва помощ. Всъщност може да бъде рисково. И тук незабавно би трябвало да създадем значимо конкретизиране: въпреки да се назовава за краткост йод, няма се поради йод в свободно положение, да вземем за пример под формата на йодна смес. Тя е единствено за външна приложимост за стерилизация на рани.

Пиенето на този препарат е изцяло лишено от смисъл — тъкмо както пиенето на белина за справяне с ковид. Освен това остатъкът от йод в организма може да бъде отровен.

Защо йодът е толкоз значим

Когато има повреда в атомна електроцентрала — в случай че има детонация или теч или е развалена по някакъв метод по време на война — радиоактивният йод е едно от първите субстанции, които се изпускат в атмосферата.

Ако този радиоактивен йод попадне в тялото, той може да повреди клетките на щитовидната жлеза и да докара до рак. Щитовидната жлеза не може да направи разликата сред постоянен и радиоактивен йод. Тя ще всмуква и двете форми.

Можете да вдишвате радиация или тя може да попадне в тялото ви през кожата. Но не можете да я видите, помиришете или вкусите във въздуха. Това е невидима опасност.

Някои от най-лошите последствия от несъразмерното излагане на радиация са рак на щитовидната жлеза, тумори, остра левкемия, очни болести и психически или психологични разстройства.

Радиацията може даже да повреди гените ви за генерации напред. В най-екстремните случаи висока доза радиация за къс интервал от време ще аргументи гибел в границите на дни или даже часове.

Струва ли си да приемате йод против радиация?

Нашите тела не създават сами йод. Но ние се нуждаем от този микроелемент, тъй че одобряваме йод посредством храната или с разнообразни добавки.

Можете да закупите йод под формата на таблетка. Когато се употребява, йодът се съхранява в щитовидната жлеза, където се употребява за произвеждане на хормони. Те оказват помощ на разнообразни телесни функционалности и даже подкрепят развиването на мозъка.

Хормоните на щитовидната жлеза трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) съдържат йод. Ако във водата или храната не се съдържа задоволително йод, щитовидната жлеза мощно нараства и предизвиква ендемична гуша. Недостатъчната секреция на тироксин в детска възраст води до закъснение в умственото и физическото развиване – кретенизъм. Приемането на таблетки с йод по лекарско наставление и на йодирана сол води до понижаване на риска от това заболяване. Хипофункцията на щитовидната жлеза във възрастни води до заболяването микседем (забавяне на сърдечната и мисловната активност, както и на двигателните реакции). Хиперфункцията на жлезата при израснал организъм води до насърчаване на базедова болест.

Щитовидната жлеза обаче може да се насити с йод. И когато това се случи, той към този момент не може да съхранява. Теорията е, че в случай че приемате задоволително “добър” йод (под формата на таблетка), в щитовидната жлеза няма да остане място за “лош” или радиоактивен йод. Този радиоактивен йод би трябвало просто да премине през тялото и да се отдели през бъбреците.

Не приемайте йод като защитна мярка

Няма смисъл да приемате йод като защитна мярка за попречване на излагане на радиация след теч или офанзива против нуклеарна електроцентрала. Профилактичен банкет на калиев йодид е освен неправилен, само че и нездравословен, споделят специалистите. Със сигурност няма да има отбрана, тъй като дори таблетките, особено за тази цел, са ефикасни, в случай че бъдат признати 24 часа преди замърсяването и с доста висока успеваемост до 2 часа след появяването на замърсяване. Ефективността им спада до към 50% до 8 часа след появяването на радиоактивно замърсяване.

Важно е да се посочи: таблетките с йодни препарати НЕ защищават по принцип от радиацията. Те само пазят до някаква степен щитовидната жлеза!

Щитовидната жлеза съхранява йод единствено за стеснен интервал от време.

А приемането на прекалено много йод може да бъде рисково. Много хора, да вземем за пример, страдат от свръхактивна щитовидна жлеза. Здравните специалисти поучават да не приемате каквито и да било добавки с йод, в случай че няма остра здравна причина за това.

Цезий и стронций

Радиоактивните изотопи йод-131 и йод-133 предизвикват рак на щитовидната жлеза. Те са и изотопите, които най-вече се свързват с излагането на радиация, породено от теч или детонация в атомна електроцентрала.

Радиоактивните изотопи стронций-90 и цезий-137 също са част от сместа. Те се откриват в костната тъкан и по същия метод усилват риска от рак.

Нашето тяло бърка изотопите на стронция с калций. Може да ги всмуква и употребява във физиологичните процеси на нашите мускули и кости. Ако това се случи, костният мозък може да излезе отвън надзор. Костният мозък е виновен за производството на нови кръвни кафези. И когато не успее, може да докара до рак на кръвта, прочут като левкемия, който постоянно е съдбовен.

Цезий пък неправилно се възприема като калий, а този детайл има фундаментално значение за биохимичните процеси в организма.

Радиоактивното излагане може също да повреди генетичния материал в тялото.

Известно е, че това се е случило след хвърлянето на атомни бомби върху японските градове Нагасаки и Хирошима в края на Втората международна война — деца се раждат с деформации години след войната. Дългосрочните резултати са следени и след повреда в нуклеарното оборудване в Чернобил в Украйна през април 1986 година Двадесет години след злополуката процентът на рак в множеството от засегнатите райони се е нараснал с 40%. Приблизително 25 000 души в Русия починаха вследствие на това, че са помогнали за почистването на площадката на реактора.

Почти няма лекуване за излагане на радиация

Едва ли има лекуване за излагане на радиация. Решаващо е дали човек е бил “замърсен” или радиацията е била “вградена” в тялото.

В случай на замърсяване, радиоактивните боклуци се наслагват на повърхността на тялото. Може да звучи смешно, само че първото нещо, което хората би трябвало да създадат в тези случаи, е да измият радиоактивните боклуци с елементарен сапун и вода.

Радиоактивното включване е доста по-опасно. След като радиоактивните боклуци обхванат в тялото, е съвсем невероятно те да се изхвърлят.

Някога калиевият йодид се е употребявал като добавка в готварската сол в като източник на йод, само че заради химическата си неустойчивост в този момент съвсем изцяло е преместен от калиев йодат.



Йодираната сол е рафинирана сол към която е добавен калиев йодат за профилактика на йоддефицитните положения в България. Съдържанието на калиев йодат би трябвало да бъде сред 28 и 55 мг/кг.

Най-важното:
Калиевият йодид (KI) е сол на постоянен (не радиоактивен) йод, който може да помогне за блокиране на абсорбирането на радиоактивен йод от щитовидната жлеза, като по този метод защищава тази жлеза от радиационно увреждане.Хората би трябвало да одобряват калиев йодид единствено по съвет на публичното опазване на здравето или чиновниците за ръководство на незабавни случаи.Kалиевият йодид не защищава радиоактивния йод от нахлуване в тялото и не може да обърне здравните резултати, породени от радиоактивния йод, откакто щитовидната жлеза е повредена.Kалиевият йодид пази единствено щитовидната жлеза, само че не и други елементи на тялото от радиоактивен йод.Kалиевият йодид не може да отбрани тялото от радиоактивни детайли, разнообразни от радиоактивен йод — в случай че радиоактивен йод не участва, приемането на KI не защищава и даже може да аргументи вреди.Трапезна сол и храни, богати на йод, не съдържат задоволително йод, с цел да блокират проникването на радиоактивен йод в щитовидната жлеза. Не използвайте готварска сол или храна като сурогат на калиев йодид.Не използвайте хранителни добавки, които съдържат йод, вместо калиев йодид. Те могат да бъдат нездравословни и неефективни. Използвайте единствено артикули, които са утвърдени от системата на опазването на здравето.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР