Помните ли дебата за молекулите преди 3-4 години? Ние сме

...
Помните ли дебата за молекулите преди 3-4 години? Ние сме
Коментари Харесай

Борисов за молекулата срещу коронавирус: Ако има ефект, не 4, 40 милиона евро ще им дадем

„ Помните ли дебата за молекулите преди 3-4 години? Ние сме от дребното страни, които на година по 60, 70, 80 милиона даваме, може би най-вече от всички страни. И в този момент внезапно ми споделят, ами дай ми още 4 милиона. Не е почтено “. Така министър председателят Бойко Борисов разяснява обстановката с създаването на молекула против ковид от българска компания.
„ Досега от тези молекули какъв резултат има години наред? Но ние даваме пари и развиваме тази активност. Ако има резултат, не 4, 40 милиона евро ще им дадем, само че дано да потвърдят, че е тази молекула. Само за опити до момента ние даваме на година 50, 60, 80 милиона. Само за опити. И те са единствено непознати компании, български не знам дали има. Може и да има, може и да няма, не съм сигурен “, добави Борисов.  
Въпросната молекула е дело на компания " Микар 21 " и тя работи по нея от 4 години. Смята се, че минимолекулата е дейна против всички типове ковид. При представянето й преди месец стана ясно, че от лаборатории в Европа има позитивни мнения и до 2 месеца се чакат клинични тествания. Преди седмица пък стана ясно, че компанията е създала още две молекули, които да се борят със болестта. Учените обаче, към момента търсят финансиране, с цел да може молекулите да минат всички проби, преди да се трансфорат в лекарство. Към момента е известно, че американска компания към този момент е на път да даде нужните средства и да купи концепцията.

Относно създаването на ваксина от учени от Българска академия на науките, Борисов съобщи, че това е дълъг развой и материята е деликатна. „ Бул Био и нашите химици в Българска академия на науките доста неща вършат. Много е деликатна материята, даже и в Германия има етична лекарска комисия, която би трябвало да утвърди опита. Месеци наред траят тези неща. Аз обичам да покажа нещо, когато е готово, не обичам авансово да приказвам. Работят доста интензивно хората в тази сфера, скърбя, че цялата тази промишленост е унищожена, в този момент я възвръщам с доста бързи темпове дружно с моите сътрудници, министри, Бул Био, осигуряваме конюшни, коне, с цел да може надлежно да се джурка и да се прави имунизацията по-късно, за доста други заболявания, тиф, дизинтерия, все тежки. България е била водеща, неслучайно и БЦЖ-то е българско. Имаме прелестни учени, които сега това вършат. Милиони сме дали към този момент в научно-развойна активност по тази тематика “, безапелационен бе министър-председателят.
Тази заран стана ясно, че два екипа в Българската академия на науките работят по създаването на лекарство и ваксина против ковид. Проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че работата на експертите е в доста начален стадий.
Вижте още:
Българска академия на науките показа нововъведения за битка с ковид пред Министерския съвет
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР