Помните ли чудесния македонски филм от 90-те Преди дъжда? Е,

...
Помните ли чудесния македонски филм от 90-те Преди дъжда? Е,
Коментари Харесай

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски е предсeдател на международното жури на 27-ия София Филм Фест - Култура

Помните ли чудесния македонски филм от 90-те " Преди дъжда "? Е, едва ли има киноман, който е следил от близко трендовете и развиването на международното кино изкуство и не познава творчеството на превъзходния македонски режисьор Милчо Манчевски.



В последните няколко десетилетия София Филм Фест показва пред българската аудитория неговите киноистории, осъществени с майсторски нюх и притежаващи впечатляващо образно влияние.
Още през 90-те изключителният му дебют „ Преди дъжда “ (с номинация за Оскар и 11 награди от Венеция, в това число „ Златен лъв “) бе показан в програмата на София Филм Фест, а през 2020 година Манчевски още веднъж беше посетител в София, с цел да показа своя филм „ Върба “ и да получи Специалната премия на СФФ.

Неговата най-нова творба „ Каймак “ („ Kaymak “) споделя една доста необикновена, затрогваща и извънредно свежа любовна история, в която вземат участие две двойки в нетрадиционно-еротични връзки. Паралелно с тематиката за безконечното търсене на любовта, филмът разнищва по-мрачни акценти от всекидневието и сегашното – сурогатно майчинство, невярност, ролята на дамата в фамилията и в обществото, трафикът на хора, половата независимост.



Манчевски продължава работата си с младата актриса Сара Климоска и с чудесната Камка Тоциновски, които познаваме от „ Върба “ и други филми. „ Каймак “ е копродукция сред Северна Македония, Дания, Нидерландия и Хърватия, като неговата международна премиера беше в края на месец октомври на филмовия фестивал в Токио.

Милчо Манчевски е роден през 1959 година в Скопие; приключва кино и снимка в Университета на Южен Илинойс, Съединени американски щати.
Преди да се отдаде на киното прави пробни филми, както и музикални клипове за световно-известни реализатори, които печелят награди. Неговият шедьовър „ Преди дъжда “ влиза в класацията на „ най-хубавите 1000 кино лентата на всички времена “.
Малко след международния триумф на „ Преди дъжда “, Милчо Манчевски се реалокира да живее в Ню Йорк, където преподава постановка във Факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет.

27-ият София Филм Фест ще показа цялостна ретроспектива на творчеството на Милчо Манчевски.

Среща с Милчо Манчевски и неговия нов филм „ Каймак “ – на 27-ия София Филм Фест през март.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР