Поменът в памет на жертвите на комунистическите зверства над българите

...
Поменът в памет на жертвите на комунистическите зверства над българите
Коментари Харесай

ВМРО прави панихида за жертвите на кървавата Коледа в Македония

Поменът в памет на жертвите на комунистическите зверства над българите във Вардарска Македония ще се състои на 6 януари 2022 година (четвъртък) от 12.00 ч. в храм „ Св. София “ на ул. „ Париж “ № 2 в столицата.

На панихидата ще участват българският представител в Европейския парламент и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, организационният секретар Юлиан Ангелов, членът на националното управление Александър Сиди, представители на Българското съдружие на родовете от Македония, представители на Македонския теоретичен институт, жители.

През януари 1945 година стартират политическите репресии в Титова Югославия, при които са премахнати или измъчвани без съд и присъда хиляди хора с българско съзнание във Вардарска Македония. Тъй като репресиите стартират на 7 януари – празникът Рождество Христово (Коледа) по остарял жанр, те остават в историята като Кървавата Коледа или Кървавият Божик.

На 6 против 7 януари 1945 година почнало всеобщо изтребване на кметове, свещеници, учители, елементарни селяни из цяла Македония. Те били наричани „ бугараши “ и „ помагачи на бугарскиот фашистки окупатор “. Използвал се преди малко гласуван закон за отбрана на македонската чест. Целта е насилственото сърбизиране на Вардарска Македония.

Предистория

На 26 декември 1944 година в казармите в Скопие и Щип се разпалват няколко хиляди бойци и над 100 офицери. Те не били съгласни с пристигналата от Белград заповед да отидат на фронта в отбрана на Сърбия. Декларирали желанието си войската да се насочи към Солун, с цел да се освободят сънародниците от Егейска Македония.

Пратениците на Тито Светомир Вукманович – Темпо, Лазар Колишевски и ген. Михайло Апостолски вземат решение, че в този момент е момента за кавга с последователите на „ бугарскиот окупатор “. Те събират към себе си сръбските офицери и им споделят, че разбунтувалите се са „ бугараши “, „ ванчемихайловисти “, „ ВМРО-вци “ и „ фашисти “.

Ген. Апостолски прилъгва разбунтувалите се офицери в Офицерския клуб в Скопие, „ с цел да обсъдят въпроса “, където незабавно ги обезоръжават, арестуват ги и ги затварят в подземията на остарялата турска цитадела „ Калето “. След къс разпит, воден персонално от Темпо, единствено за няколко часа са разстреляни над 70 офицера. Преди разстрела Темпо на всеки казвал: „ Хочеш Солун, еве ти га… “

Войниците, които към този момент се били прибрали в казармите, усетили, че с техните офицери нещо се случва и към 1000 от тях се насочват още веднъж към центъра на Скопие. Там са пресрещнати от добре барикадирали се сръбски партизани, които стартират против тях безмилостна картечна пукотевица. Убитите на площада са към 100, над 900 са задържани и затворени в „ Калето “, където ги държат повече от месец без самун, вода и завивки. Почти всички умират от апетит и мраз.
Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация към Слави Трифонов: Язък ти за патриотичните песни
Бившият народен представител Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация отговори на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов и позицията му по отношение на стартирането на Северна Македония...
Прочети повече
Македонската кървава Коледа

Югославската компартия приготвя кървавата баня по персонално разпореждане на маршал Йосип Броз Тито, а описите на хората, които би трябвало да бъдат премахнати, са формирани от локалния комунистически началник Лазар Колишевски. Целта на акцията е да се заличи българското съзнание в Македония.

Само на 7 януари са избити 1200 българи, а през идващите дни гибелта си намират още 23 000 българи. 130 000 българи са изселени, изгонени и преследвани, изпращани в концлагерите на Титова Югославия.

Най-черни са пътят сред Охридското и Преспанското езеро и чукарите на Галичица край с. Тешево. Телата на доста от избитите са хвърлени напряко в езерата. Във Велес телата са закопани зад черквата „ Свети Спас “ и край Пуста кула.

От репресиите са наранени всички градове във Вардарска Македония, като в някои са премахнати цели фамилии. Най-пострадали са представителите на интелигенцията.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР