Помагат срещу бракониери, но често летят на ръба на законаБезпилотните

...
Помагат срещу бракониери, но често летят на ръба на законаБезпилотните
Коментари Харесай

Дроновете станаха „очи в небето“ за природозащитниците

Помагат против бракониери, само че постоянно летят " на ръба на закона "

Безпилотните летателни апарати се оказват скъп съдружник на природозащитниците по света, само че от правна позиция устройствата работят в „ сива зона “
(снимка: CC0 Public Domain)

Евтини и лесни за потребление, дроновете се оказват скъпи за деятелите, които се борят с противозаконните действия, унищожаващи природата – лов на риба, лов и обезлесяване. Малките летящи машинки се оказват скъпи и за следене на зоологически градини и аквариуми.

В края на предходната година UrgentSeas получава неизвестен сигнал от някогашен чиновник в морския аквариум на Маями по отношение на аквариум с животни, който е „ надалеч от публичното внимание “ и е зле поддържан. Застъпническата група изпраща свои деятели да ревизират. Оказва се, че в частен парцел се гледа стара морска крава, живееща в порутен басейн.

В рамките на месец видеоклипът, оповестен онлайн, е гледан милиони пъти. Общественото неодобрение се надига и принуждава Службата по риболовство и аквакултури в Съединени американски щати да се намеси. Служителите реалокират ламантина Ромео и неговата половинка Жулиета в резерват.

Природозащитната интервенция нямаше да е реалност, в случай че деятелите нямаха на разположение дрон. С дребния безпилотен летателен уред те съумяват да облетят изоставения басейн и да снимат мизерните условия на развъждане на животните.

В последното десетилетие дроновете се трансфораха в незаменими принадлежности измежду вси1ки деятели и природозащитници. През 2013 година групата за правата на животните Peta започва акция с дрон, проследяваща противозаконния лов с лък в Масачузетс. Оттогава до момента дронове се употребяват защо ли не: записване на замърсяванията от заводи и ферми из Съединени американски щати, огнищата на болести по сьомгата в Исландия, обезлесяването в бразилската Амазония и други

Дроновете са известни, тъй като са относително евтини, лесни за потребление и уголемяват „ погледа “ на човек при сложен или недосегаем терен. БЛА също по този начин дават аспект „ от птичи взор “ над мащаба на даден проблем, като да вземем за пример нефтен разлив или противозаконна сеч – в тези случаи панорамните изгледи са значими за оценката на вредите.

Когато става въпрос за плен на морски бозайници, гледката от въздуха може да бъде скъпа. Тя дава визия за изискванията и ограничавания живот на животните, натикани в басейни.
В някои случаи дроновете улавят тайните животи на животни, скрити от погледа, като ламантината Ромео. „ Това са фрагменти, които хората би трябвало да видят, с цел да осъзнаят какъв брой грубо е в действителност пленничеството “, споделя водачът на дрона, снимал фрагментите.
още по темата
Друг ранен консуматор на дронове е морската организация Sea Shepherd. Групата за запазване на морето стартира да снима случаите на противозаконен, недеклариран и нерегулиран (ННН) лов на риба в интернационалните води. С подобряването на технологиите дроновете станаха по-тихи и по-невидими, споделя Саймън Агер, дълготраен доброволец в Sea Shepherd. Това е от решаващо значение за наблюдението на нелегално настоящите кораби и документиране на закононарушения, които са на ход.

„ В моя опит дроновете са изключително ефикасни, тъй като по различен метод в никакъв случай не можете да се доближите задоволително добре до транспортен съд, извършващ някаква противозаконна активност. Те ни виждат по какъв начин идваме и реагират незабавно, просто се обръщат и изчезват над хоризонта – и ние няма защо да ги преследваме “, добавя Агер.

Дроновете разрешават на деятелите да стоят на отдалеченост от рисковите обстановки, които снимат. Известни са случаи, когато бракониерите, застигнати от природозащитни организации като Sea Shepherd, реагират нападателно, стрелят, хвърлят коктейли „ Молотов “ по деятелите.

„ Опазването на природата може да бъде доста рискова активност и всяка година има от ден на ден убити природозащитници “, споделя Агер. „ Дроновете са съвършен метод да изучавате нещо, без да се излагате на заплаха, и по-късно да прецените дали си коства рискът “.

Откритото море е в прочут смисъл безпределна пустота, където разпоредбите и наредбите биват жестоко нарушавани и това е мъчно за забелязване. По-различна е картината на земята. На сушата деятелите употребяват дронове, с цел да снимат зоологически градини и аквариуми. Пилотът на UrgentSeas споделя, че употребява профилирано приложение, с цел да е наясно къде е позволено да се пускат дронове – и съблюдава съответните закони.

„ Когато наблюдаваш посредством дрон, не го правиш по метод, който да е явен за всички. Ти не отиваш да застанеш изпъчен край оборудването, изпращайки своя дрон. Стоиш настрани. Понякога се криеш в някой шубрак. Оглеждаш се за коли “, споделя тя.

Всичко това е елементарно за разказване и не толкоз елементарно за правене. След фрагментите с Ромео и техния триумф, аквариумът в Маями подава молба за защитна заповед против Фил Демърс, съоснователя на UrgentSeas. Този ход е част от по-мащабно дело, което аквариумът завежда против природозащитника през май 2023 година, обвинявайки го в клюка, обезпокояване на обществеността и нелегално нахлуване – най-много посредством летенето с дрон и записването на наблюденията над собствеността. В обосновката на делото се твърди, че Демърс „ неведнъж и без позволение е летял с безпилотен летателен уред над парцела [на аквариума] по време на постоянното работно време “.

Като относително нова технология дроновете към момента работят в „ сива зона “ от правна позиция. На някои места има регулации, само че даже там към момента липсва задоволително правосъдна процедура. „ Въпросът за дроновете, законите и неприкосновеността на персоналния живот е нов въпрос “, споделя Бенджамин Кристофър Карауей, юрист в Проекта за правна отбрана на активистите-природозащитници в Колорадо.

Едни против други се изправят чисто човешки причини. Едни настояват, че дроновете са нужни в името на свободата на словото и демокрацията, опазването на природата. Други споделят, че дроновете нарушават неприкосновеността на персоналния живот и, в случаите с аквариуми и зоологически градини, безпокоят животните, клиентите и личния състав.

В правосъдните каузи по такива въпроси юристите ще би трябвало да преценят деликатно, балансирайки сред другите ползи – сред неприкосновеността на персоналния живот и правото на обществото да знае за нередностите, заключава Карауей.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР