Помагалата изпревариха новите учебници за 10. клас. Преди да бъдат

...
Помагалата изпревариха новите учебници за 10. клас. Преди да бъдат
Коментари Харесай

Учебниците още ги няма, но помагалата са вече по борсите

Помагалата изпревариха новите учебници за 10. клас. Преди да бъдат отпечатани и да се появят комплектите на „ Анубис ”, „ Булвест ” и „ Просвета ”, тържищата заредиха готовите христоматии на издателство „ БГ учебник ”. Те са помощници в подготовката за националните външни оценения и съдържат всички изучавани текстове от литературни творби. Христоматията по литература за идното НВО в 10. клас коства 12 лева, а за седмокласниците на същото издателство е на цена 7 лв.. За 10. клас има също алманах „ 42 тематични теста по български език и литература ”, както и „ Тренировъчни проби по БЕЛ ”.

Пълните комплекти на новите учебници за 10. клас се чакат в края на август. Бавят се главно поради историята - наличието за времето на комунистическия режим и времето на прехода провокира скандал с неточни, провокативни и манипулативни текстове /виж стр. 19/. Красимир Вълчев отхвърли да утвърди учебниците и изиска от издателствата да извършат промени в текстовете за интервала 1944-1989 година и след 1989 година

След като това към този момент е направено, министърът утвърди новите учебници по история за 10. клас и е безапелационен, че в този момент те дават отговор на духа на новата образователна стратегия и има ясно изразено отношение към комунистическия режим. Във всички е включена извадка от Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен. Предстои обаче да бъдат отпечатани тиражите.

Но към днешна дата освен историите, а и новите учебници на огромните издателства по другите предмети още ги няма по тържищата. Заредени са единствено на по-малки, които нямат цялостен набор по всички дисциплини - да вземем за пример математика и география на „ Архимед ”, философия, биология, химия и физика на „ Педагог ”. Цената на към този момент отпечатаните варира сред 12 и 14,30 лв. на учебник.

От издателствата признават, че цените на целия комплект за 10. клас още веднъж ще са високи. Миналата година стигнаха 217 лв. единствено по главните предмети. За непознатите езици фамилиите похарчиха още стотина лв.. Издателите изясняват, че не може да се понижи цената, както и тежестта на раниците поради заложените стандарти - офсетова хартия 80, която е гланцирана. Някои са шити и лепени.

Тазгодишните десетокласници са в неизгодна позиция, тъй като не могат да купуват на остаряло. Те са по новите стратегии и за всеки идващ клас им би трябвало цялостен набор нови учебници.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР