Ползването на една и съща дъска и нож за сурово

...
Ползването на една и съща дъска и нож за сурово
Коментари Харесай

Как кухненската дъска може да е опасна

Ползването на една и съща дъска и нож за сурово месо и по-късно за пресни артикули носи съществени опасности от чревна зараза. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна диетологът доцент Дарина Найденова. По думите й, доста постоянно в семействата, разполагащи единствено с стеснен брой такъми за готвене, има значителен риск от преместване на бактерии сред другите артикули. Тя даде образец с готвенето на пилешко месо , което може да бъде притежател на салмонелоза. „ Ако ние го вземем и нарежем, транжираме го на една дъска, по-късно единствено я облеем с вода и на нея нарежем краставиците, които ще консумираме за таратора или салатата, риска живи салмонелни бактерии да попаднат в таратора или салатата и надлежно да причинят една салмонелоза в тези хора, които са ги консумирали, е голям “, уточни експертът.
Тя добави, че не е нужно да се употребяват десетки разнообразни такъми за готвене в домашни условия, стига те да са измити добре при използването на разнообразни артикули. В тази връзка доцент Найденова добави, че доста –често лятото хората избират да закупят храна за у дома, като да вземем за пример пиле на грил, което е една от рисковите групи храни за салмонелоза. Тя изясни, че защото пилетата имат кухи кости, доста постоянно жизнеспособни бактерии се резервират точно там, в случай че месото не е подложено на подобаваща термична обработка.
„ Температурата не доближава тази сериозна точка, която обезпечено унищожава тези бактерии и може на някои хора да се е случвало откакто се раздра пилето да видят, че покрай костта месото е много алено т.е. то не е като изпечено, а по-скоро полусурово. Друго би било в случай че първо пилето го сварим, тъй като при обработка в гореща вода, когато ври, температурата се изравнява вътре и по повърхността на месото. Но печенето на грил не ни подсигурява заличаване на салмонелните бактерии “, сподели още диетологът. Поради тази причина доцент Найденова посъветва хората при подозрение, че обещано месо не е добре сготвено, изключително през лятото, да отделят няколко минути за неговата спомагателна обработка, тъй че да избегнат проблеми на чревния тракт или допустимо заразяване с бактерии от недобре сготвеното месо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР