Ползите от това, че България председателства Съвета на ЕС са

...
Ползите от това, че България председателства Съвета на ЕС са
Коментари Харесай

Протестиращите ни излагат като Бай Ганьо пред Европа, скастри ги Плевнелиев

Ползите от това, че България ръководи Съвета на Европейски Съюз са големи, а страната ни към този момент бере плодовете на председателството. Това съобщи пред Нова президентът Росен Плевнелиев. " Прожекторите на света са ориентирани към нас ", добави Плевнелиев.

" Всеки митинг, доколкото е легален и либерален, би трябвало да бъде извършен. " По този метод Плевнелиев разяснява 9-те митинга, планувани за през днешния ден, които ще съпътстват формалното разкриване на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. По думите му в обществото не би трябвало да има такова напрежение. " Трябва да кажем завършек на партизирането, с цел да покажем най-хубавото от себе си. Същевременно, от времето на Бай Ганьо до през днешния ден ние българите сякаш желаеме да покажем на Европа и света най-лошото от себе си. Много ми се желае това да не е по този начин ", добави Плевнелиев.

Според някогашния държавен глава днешните митинги за и срещу построяването на втори въжен превоз в Банско са безусловно безсмислено опълчване.
" Банско би трябвало да има втора кабинка ", отсече Плевнелиев и добави, че обществото по тези планински региони, които са едни от най-бедните и изолирани региони, заслужават да имат право да развиват ски туризъм, както това се прави в Австрия и в Швейцария.

" Тези митинги не са знак на бъдещи политически дейности, само че ни споделят нещо значимо - те са знак на ниското доверие на жителите към институциите. " Според Плевнелиев обществото няма доверие нито в институциите, нито в политиките, които страната ни прави и това съмнение е справедливо, тъй като хората не са видели прогрес в доста връзки, измежду които опазването на здравето, правораздаването и други.

Относно ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон, което през вчерашния ден беше прегледано и отхвърлено от правна комисия, Плевнелиев изясни, че Радев има своите причини за налагането на това несъгласие. " Длъжни сме да ги чуем. С някои съм склонен, с други - не ", уточни Плевнелиев. " Аз откровено имам вяра в честните планове на ръководещите. Въпросът е в използването - какъвто и закон да се направи, той би трябвало да бъде прилаган, хората желаят да видят резултати. "

Според Плевнелиев демокрацията се базира на правила, които важат еднообразно за всички. " Нашата народна власт се е развила и върви напред, само че не със скоростта, с която искахме ", пояснява президента и добави, че е време българите да си дадат сметка, че тази скорост зависи от тях - " зависи от всеки един от нас да не заплаща рушвет, аз да не споделя след това, че страната ни е корумпирана. Ние, за жалост, и през днешния ден демонстрираме, че към момента не сме се разделили с робската душeвност, че някой различен ще ни реши проблемите ".

Попитан за връзките ни с Турция, Плевнелиев побърза да поздрави премиера Бойко Борисов. По думите му всичко, което прави Борисов във връзка с Турция и Балканите като цяло, е положително за България. " България е единствената страна на Балканите, която търси другарство и добросъседство. " Относно Турция и връзките ни с южната съседка Плевнелиев изясни, че " Турция е пазителят на европейския палат, на портите ". Турция е наш комшия и постоянно ще бъде наш комшия - България е задължена да има положителни връзки със съседите си, безапелационен бе някогашният държавен глава. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР