Поляците ще гласуват днес на втори тур на изборите за

...
Поляците ще гласуват днес на втори тур на изборите за
Коментари Харесай

Поляците гласуват днес на втори тур на президентските избори

Поляците ще гласоподават през днешния ден на втори тур на изборите за президент.

Двамата противници са досегашният президент Анджей Дуда, подкрепян от ръководещата консервативна партия "Право и правдивост ", и кметът на Варшава Рафал Тшасковски от центристката опозиционна партия "Гражданска платформа ".

Вотът ще има отчетливи политически последствия за страната, която е надълбоко разграничена политически. Това ще бъде четвъртият път, в който на президентски избори вземат участие претенденти на "Право и правдивост " и "Гражданска платформа ". Конфликтът сред двете партии господства в полската политика от 2005 година, отбелязва ДПА.

Дуда и Тшасковски, и двамата 48-годишни, отстраниха девет други претенденти на първия тур на 28 юни. Дуда получи 43,5 %, а Тшасковски - 30,5%, само че се чака да притегли доста от гласовете, които бяха дадени за други претенденти на първия тур. Социологически проучвания демонстрират лек превес за опозиционния претендент преди втория тур, съобщи Франс прес.

Започнаха президентските избори в Полша

Либералният претендент Тшасковски може да победи със напълно дребна преднина пред сегашния държавен глава, консерватора Дуда, демонстрират две огласени в петък социологически проучвания. Според трети сондаж обаче Дуда може да получи 53 % от гласовете против 47 на 100 за Тшасковски. Част от анализаторите считат, че е мъчно да се вършат прогнози, защото основен фактор ще е интензивността на гласоподавателите, отбелязва Агенция Франс Прес.

Подкрепен от главната опозиционна партия "Гражданска платформа ", Тшасковски печели поддръжка измежду гласоподавателите, които се притесняват, че победа на противника му ще даде на ръководещата партия "Право и правдивост " опция да продължи противоречивите си промени, най-много в региона на правораздаването, които Европейския съюз подлага на критика.

Привържениците на настоящия президент считат, че той е по-сериозен поръчител за опазване на редица обществени придобивки. Дуда е считан за основен съдружник на американския президент Доналд Тръмп, до момента в който европейските сътрудници на Варшава подлагат на критика промените му, потвърждавайки, че те подкопават демокрацията, едвам 30 години след рухването на комунизма.

Изборите в началото бяха планувани за 10 май, само че бяха отсрочени поради пандемията от ковид. Сега поляците имат право да гласоподават персонално в секциите или по пощата.

Според анкета на самостоятелния институт "Кантар " за осведомителната телевизия ТеВе Ен 24 Тшасковски ще получи 46,4 % от гласовете, а съперникът му - 45,9 на 100.

Около 7,7 % от 1500-те участници в анкетата обаче споделят, че не са решили за кого да гласоподават. Сондаж на института ИБРИС от 8 юли с 1100 участници демонстрира, че варшавският кмет би получил 45,3 % от вота, президентът Дуда - 44,4 %, а делът на хората, които не са решили за кого да дадат гласа си, е 10,3 на 100. Трето изследване обаче - на Ипсос от 7 и 8 юли, с 1014 участници - предвижда победа за Анджей Дуда с 53 % от гласовете при 47 % за противника му. Според този сондаж делът на нерешилите за кого да гласоподават е 3 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР