Поляризация. Думата е в устaта на всички. Независимо дали става

...
Поляризация. Думата е в устaта на всички. Независимо дали става
Коментари Харесай

6 тънки червени линии

Поляризация. Думата е в устaта на всички. Независимо дали става дума за публичното мнение, стопанската система, обществената обстановка или здравната рецесия, " поляризацията " размени " глобализацията " за по-малко от двадесет години. Откажете се от обещанието за " плоска земя ", където либерализацията на търговията би разрешила по-добро разпределение на благосъстоянието, премахване на огромната беднотия и наваксване от нововъзникващите велики сили. Вместо това ние съвсем безпомощно следим разрастването на шест фундаментални фрактури. Физиономията на идващите години ще зависи в огромна степен от нашата групова дарба да ги понижим, написа френският всекидневник La Tribune.

Първата поляризация, с която се сблъскваме, е несъмнено политическа. Говорейки по CNN на 6 януари, деня на смъртоносното въстание против Капитолия в Съединени американски щати, някогашният консултант на Барак Обама, Ван Джоунс зададе един главен въпрос: " Това край ли е или начало на нещо? ". Всъщност за малко повече от 10 години комбинацията от четвъртата индустриална гражданска война (която доста бързо унищожава нискоквалифицираните работни места), възходът на протекционизма и национализма, появяването на " подправените вести " посредством всемогъществото на обществените мрежи сформираха взривоопасен коктейл, чийто връх е нападението над американския парламент.. Резултатът? Обществените сили по целия свят са изправени пред радикализирани общности, гневни на тематика " Крият всичко от нас ".

Традиционните политически партии към този момент не са подобаващият отговор за канализиране на тези безлидерски придвижвания, които изкристализират в интернет. Начело на националните кораби, които са изгубили кила и са нагълтали вода, държавните управления могат единствено да спасят и да предложат ограничения, ориентирани към " усмиряване " на националния яд. Следователно, без да поемаме прекалено много опасности, можем да считаме, че протестът в американския парламент е единствено първият акт на политическа поляризация, който ще продължи.

Мощните, само че свръх нежни GAFAM

Втората поляризация е софтуерна. Никога в историята на човечеството толкоз доста мощ и мощност не са били съсредоточени в ръцете на няколко частни играчи, всички от една и съща страна и от еднакъв бранш. Обвинявани постоянно във всички несгоди, GAFAM пометоха цялата конкуренция по пътя си, като се възползваха от статута си на " бакшиши " и опровергаха призванието си като медия, купувайки съперниците си, като в същото време прикриваха колосалните си облаги в данъчните убежища. Останалото е известно. Неспособни да контролират диалозите, които се водят на техните платформи, подложени на напън от страна на държавните управления, софтуерните колоси вършат всичко, с цел да отсрочат неумолимия час на тяхното регламентирано разглобяване поради корист с господстващо състояние. Във време, когато персоналните данни се трансфораха в " черното злато на 21 век ", всемогъществото им се трансформира в тяхна уязвимост. Достатъчно е Whatsapp леко да промени изискванията си, с цел да станем очевидци на бягството на десетки милиони консуматори към конкурентни платформи. Макар и преобладаваща, позицията на колосите на платформената стопанска система в никакъв случай не е била толкоз нежна. От едната страна са стотици милиони консуматори " в капан ", а от друга, съвсем толкоз консуматори в обстановка на съмнение. Към това би трябвало да се добави и осанката на Китай, който е на път да навлезе в годината на " Металния бик " през февруари 2021 година Подобно на това стоманено животно, Средната империя набра храброст, заемайки стратегически позиции по своя път и разчитайки на големия си потенциал да задържи вируса и да се възвърне стопански. В софтуерен проект това би трябвало да се трансформира в повишаване на напрежението по оста изток- запад, като Китай ясно демонстрира готовността си да натисне своите софтуерни " първенци " против Америка.

Глобализирани против вкоренени

Третата поляризация е социална. Както Дейвид Гудхарт обобщава в своя бестселър " Двата клана, новият световен ерес ", една против друга в този момент се изправят две неравностойни общности. От една страна са хората вид " на всички места ", глобализирани, образовани, живеещи в международни градове или по бреговете. Те са демократични, предизвикват свободната търговия и монополизират виновни позиции в мултинационални или мултилатерални организации. Победителите в глобализацията последователно прокараха своя дневен ред при започване на 2000 година Днес тя е най-крехката общественост и тази в най-голяма заплаха. Срещу тях са " някъде ", тези със мощно чувство за вкореняване в своето " племе ", клан или квартал. Те са тези, които не са обеднели безусловно от глобализацията, само че имат мощното чувство, че са били декласирани. Представлявайки повече от 50% от популацията в богатите страни и малко повече от 80% в среднобогатите или бедните страни, те в този момент играят своята роля: тази на възмездие за унижените. Между тези два лагера не е допустимо помиряване, в случай че не си визиите нов обществен пакт.

Uber-rich против Uber Drivers

Четвъртата поляризация е финансова. Чрез съсредоточаване на капитала и финансиране на стопанската система светът е основал такава граница сред труда и капитала, че разликата сред най-богатите и най-бедните в никакъв случай не е била толкоз огромна. Въпреки опитите на някои да балансират нещата посредством начинания като " Залогът " на Уорън Бъфет, която се състои в даването на по-голямата част от положението на благотворителни организации, неналичието на структурираща рамка за понижаване на разликите в благосъстоянието сътвориха подобен дисбаланс, че е доста мъчно да се реализира поврат. Това е още по-парадоксално с отварянето на света, доста богатите постоянно посещават най-бедните. Накратко, Uber-Rich се сблъскват с Drivers-Uber или даже постоянно се конфигурират в същия седан. Първите имат съвсем всичко, вторите се борят статутът им на чиновници да бъде приет от платформите, които ловко поддържат тяхната неустановеност.

Черни рокли за безсънни нощи?

По-коварното е, че петата поляризация е в правосъдната сфера. С възходящата трудност на света, натрупването на стандарти и правосъдни процедури, достъпът до правораздаване както на частно, по този начин и на комерсиално равнище изисква все по-значителни средства. Тук още веднъж обстановката не е еднородна. Ако в името на успеваемостта и бързината мултинационалните компании в този момент избират приглушените или панелни коридори на арбитражните съдилища да уреждат разликите си - което съставлява чиста и елементарна приватизация на правораздаването - популацията среща все по-големи компликации да се изправи пред " естествената " правдивост. При очевидно незадоволителни запаси, съдилищата се борят да проверяват даже най-простите закононарушения. Резултат: тези, които имат средства да се защитят, ще се възползват от всички дисфункции на системата, където най-несигурните рискуват да бъдат смазани от правосъдната машина.

Размиване на границата сред индивида и животното

И най-после, шестата поляризация е климатична. Дори екологичният преход да е в центъра на световния диалог от близо три десетилетия, ясно е, че неумолимата деградация на планетата, съчетана с интензивния демографски напън, който упражняваме върху нея през днешния ден, води до точката, от която няма връщане обратно. Пандемията на главно равнище не е нищо повече от илюстрация на разрушаването на бариерата сред индивида и животното. Винаги искащи да завладеем повече пространство и да храним повече гърла, ние нахлувахме в виталното пространство на животните и ги хранехме принудително с антибиотици, с цел да ги развъждаме в кафези. Така че беше съвсем предсказуемо, че природата ще си отмъсти. И макар този червен байрак, който на процедура е спрял планетата през последните 10 месеца, наподобява нищо не демонстрира, че сме си извлекли поучения от нашите злоупотреби. Почти на всички места се показва желанието за обновяване на " естествен живот ", даже това да значи причиняване на злополучие, доста по-голямо от пандемията...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР