Поляните край Петропавловския манастир до Лясковец днес и утре ще

...
Поляните край Петропавловския манастир до Лясковец днес и утре ще
Коментари Харесай

30 години Петропавловският събор събира хиляди пазители на българските народни традиции

Поляните край Петропавловския манастир до Лясковец през днешния ден и на следващия ден ще бъдат огласени от български фолклор от всички етнографски области на страната. Над 1500 реализатори на изворен и обработен фолклор ще се надпяват, надсвирват и надиграват в събора на националното творчество „ Хоро се вие под манастира ". Организатори на Петропавловския събор за 30-а година са общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

Наричат Петропавловския събор край Лясковец „ Малката Копривщица ", тъй като към този момент 30 години събира на поляните до лясковския манастир „ Светите Петър и Павел " хиляди пазители на българския фолклор и обичаи. Тази година негов алегоричен хазаин е община Велико Търново.

Началото е още през 1993 година, когато общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец слагат началото на Петропавловския събор на националното творчество, като в този събор вземат участие колективи от всички етнографски области на България. Той се организира всяка нечетна година.

И тази година Петропавловският събор ще има интернационално присъединяване със сформира от Грузия, Турция и Полша. Участниците на събора от всички краища на България в събота и неделя ще показват 170 певчески и танцови осъществявания и традиции.

В 11.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие XVII Национален петропавловски събор на националното творчество.

Източник:БНР

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР