Полусрутена къща и щети по съседен имот е равносметката след

...
Полусрутена къща и щети по съседен имот е равносметката след
Коментари Харесай

Опасен ли е бойлерът и как да проверим надеждността на защитите

Полусрутена къща и вреди по прилежащ парцел е равносметката след гръмнал бойлер в Шумен. Почти всяко българско семейство употребява сходен апарат, чиято нередовност може да заплаши човешки живот. Според специалисти – би трябвало да бъде деликатни с сходна техника, с цел да не се стига до произшествия.

Електрическият болейлер елементарно може да се трансформира в бомба като този в шуменския квартал Тракия. Особено в случай че техниката е по-стар вид.

 Бойлер събори къща Dariknews.bg

Инж. Румен Василев изяснява методиката на гърмежа - водата се загравя повече от 70 градуса и терморегулаторът не изключва. След него има друга термозащита - която би трябвало да изключи към 90 градуса. Ако налягането се вдигне над 8 атмосфери при по-новите, а при старите над 10-15, има клапан, който освобождава налягането и пречи бойлерът да гръмне. 

Причината да гръмне бойлера е, че тези отбрани не действат.
 Експертът поучава постоянно да се ревизира клапана. dariknews.bg-->

Експертът изяснява, че на по-старите бойлери нагревателят е закрепен за фланец, като на него има 6/8 болта.
 Експертът поучава постоянно да се ревизира клапана. dariknews.bg

За да гръмне – би трябвало да се вдигне налягане от порядъка на 25-30 атмосфери. Действително – гърми, трещи – хвърчат болтове стават на патрони и една бомба, която отнася банята и прилежащия апартамент, споделя инж. Василев.
 Експертът поучава постоянно да се ревизира клапана. dariknews.bg
При по-нови бойлери, фланецът е нов вид и предотвратява детонация, защото при 14 атмосфери той пада и водата изтича. Освен това всички бойлери имат няколко отбрани като терморегулатор и термозащита – значимо е по какъв начин работят.

Ако бойлерът постоянно включва и изключва – значи вие имате отбрана – повече не ви би трябвало нищо . Работи ли ви регулаторът и контролира ли температурата – в 50-60 градуса, няма заплаха бойлерът да се взриви изобщо , споделя той и показва,  че внимание би трябвало да се обърне и на положението на клапана, който да източва бойлера при рисково висока налягане.
 Експертът поучава постоянно да се ревизира клапана. dariknews.bg

От него стартира да тече вода – това е скука за домакинята и тя това нещо го запушва, което автоматизирано води до махане на последната отбрана. На 3-6 месеца би трябвало да го вършиме това придвижване, с цел да сте сигурни, че това нещо пуска вода, не се е зацапало, замърсило – това нещо не се прави, поучава инж. Василев.

Освен прецизно да се съблюдават инструкциите за монтаж, би трябвало и постоянно да се прави профилактика, поучават експертите.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР