Полупроводниковата индустрия не измени на цикличния си характер – след

...
Коментари Харесай

Защо индустрията на чиповете забави темпо


Полупроводниковата промишленост не промени на цикличния си темперамент – след взрива последва промяна надолу 
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните доходи от полупроводници отслабват за трето следващо тримесечие, а в интервала април-юни 2022 година анализаторите на Omdia даже записаха спад. Продажбите на чипове понижиха с 1,9% – от 161,2 милиарда $ през първите три месеца на годината до 158,1 милиарда през второто тримесечие. Преди това, в продължение на осем тримесечия, международният пазар на полупроводници непрекъснато следваше възходяща наклонност.

Настоящият резултат за интервала април-юни е третият най-лош тримесечен резултат от началото на 20-годишното наблюдаване на полупроводниковата промишленост от Omdia, акцентират анализаторите.

Ситуацията се промени след невиждания растеж в търсенето, породен от разпространяването на отдалечени формати за работа и образование в подтекста на пандемията от Covid-19. Като се има поради присъщата цикличност на полупроводниковата промишленост, анализаторите чакат пазарът да се поправя в остатъка от 2022 година и евентуално през първата половина на 2023 година, преди да се възвърне.

Сред факторите, довели до отрицателната динамичност през последното тримесечие, специалистите показват двуцифрения спад на Intel. Приходите на американския процесорен колос в интервала април-юни са намалели с 16,6% по отношение на първото тримесечие и възлизат на $14,86 милиарда
още по темата
Освен това през второто тримесечие на 2022 година щатският $ се ускори по отношение на доста други валути. В резултат на това фирмите, които регистрират резултатите си в задгранична валута, записаха спад в приходите, преведени в щатски долари. За някои производители на чипове отвън Съединени американски щати тримесечните доходи са се нараснали в локална валута, само че когато се преобразуват в щатски долари, тримесечният напредък се оказва негативен.

Анализът на резултатите на обособените чипмейкъри демонстрира, че наред с Intel двуцифрен спад записва и Nvidia. Приходите на графичната компания са намалели с 11,1% до към 5,75 милиарда $. Общо двата американски колоса бележат спад в приходите от 3,7 милиарда $ спрямо първото тримесечие, което е резултат от слабото потребителско търсене на техните артикули и понижените ресурси на производителите на автентично съоръжение на фона на разтърсванията в света.

Малък спад, с 1,8%, отбелязва и Qualcomm. Разработчикът на мобилни процесори получи към 9,4 милиарда $ от продажба на чипове през второто тримесечие – против 9,55 милиарда $ през предходното тримесечие.

Но други производители на чипове усилват приходите си. Първото място в класацията на най-големите чипмейкъри остана за Samsung – тримесечният оборот на корейската компания се усили от 20,15 милиарда $ през първото тримесечие до 20,3 милиарда през второто.

На второ място е Intel, а тройката затворя корейския производител SK Hynix, чиито доходи се покачиха с 8,6% до 10,79 милиарда $. Qualcomm, Micron, Broadcom, AMD, Nvidia, Mediatek и Texas Instruments заемат останалите места в челната десетка.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР