Полуфиналът между Александър Зверев и Новак Джокович на Олимпиадата донесе

...
Полуфиналът между Александър Зверев и Новак Джокович на Олимпиадата донесе
Коментари Харесай

Джокович бомбастично бе елиминиран на полуфинал на Олимпиадата, мечтата му за Златен шлем е погребана

Полуфиналът сред Александър Зверев и Новак Джокович на Олимпиадата донесе чутовна сензация. Световният №1 водеше с 6-1 и пробив във втория, само че изпадна в дупка и бе извърнат от превъзходно представящия се немец – 1-6 6-3 6 6-1.

Така Джокович губи трети полуфинал на олимпийски игри в кариерата си и ще би трябвало да не помни фантазиите за Златен Шлем. Все отново ще играе за бронз против Пабло Кареньо Буста и към момента има късмет за злато при смесените двойки.

Зверев пък изцяло справедливо продължава към финала, където ще се изправи против Карен Хачанов.

Първата част стартира равностойно, като още от началото Джокович беше заставен да се бори за подаванията си. Спаси брейкбол в откриващото гейм, след което съумя да се възползва от ранен спад в играта на съперника си на сервис – два следващи бързи пробива сложиха завършек на упоритостите на германеца в сета.

Втората част беше със сходно начало. Новак още веднъж беше затрудняван на начален удар, само че се измъкваше.

Зверев беше заставен да рискува съвсем всеки удар, а навлизанията му в корта бяха контрирани сполучливо доста постоянно. При 2-2 и 15-30 Джокович смъкна топката ниско в краката на излезлия на мрежата Саша и си създаде два брейкбола. Първият беше избавен с прекрасен сервис, само че при втория още веднъж видяхме сбъркано воле. Нервите на германеца се пропукаха и той изпрати топката надалеч във въздуха, което му донесе и публично предизвестие.

Какво обаче последва: миг на съмнение и няколко несигурни излизания на мрежата бързо доведоха до рибрейк, а Зверев заигра по напълно друг метод.

Първата ракета на Германия завоюва девет следващи точки, записа нов пробив след сбъркана къса на съперника си и внезапно пое надзор над събитията на корта.

Саша сервираше доста по-добре, играеше нападателно и изтласка Ноле надалеч зад главната линия, като самия Джокович изгуби от своята заостреност и заигра доста по-дефанзивен тенис.

Световният №1 употребява правото си да отиде до съблекалните сред сетовете, само че това не оказа нужния резултат – откриващото му подаване бе съвсем изцяло лишено от първи сервиси (1/6), а Зверев ловко се възползва от това и атакуваше при всяка комфортна опция. Стигна се до 15-40 и два нови шанса за пробив на някогашния №3. Ноле излезе на мрежата неубедително при първия, само че минаващия удар не бе сполучлив и сърбинът остана в гейма. Непредизвикана неточност обаче направи пробива факт.

При 15-30 в идващия гейм Зверев спря разиграването и апелира ретура на съперника си, само че топката закачаше линията – два шанса за рибрейк. Първият бе обезвреден с начален удар с 216 км/ч, а при втория се отбрани превъзходно и се избави с минаващ. Бекхенд в навън от комфортна позиция даде нов късмет за Джокович, само че водачът в класирането не се възползва и този път, въпреки да имаше положителни шансове. Момент по-късно топ поставеният получи още един брейкбол, само че там към този момент нямаше какво да направи – композиция от стабилен сервис и форхенд уинър още веднъж сложиха двамата в дюс. Ас №3 за гейма даде опция на Зверев да затвори подаването си, само че носителят на 20 трофеи от Големия шлем разчете брилянтно смача на съперника си и се измъкна с отбранителен лоб. Осем минути след началото на гейма, Саша въпреки всичко го завоюва с ас №4 в него – 2-0.

В решаващата част Джокович играеше без първи сервис и още веднъж изостана с 0-30. Новак също изпусна нервите си за миг, само че трябваше бързо да се събере, в случай че не желае да изпусне мача. Въпреки напрегнатия миг, той извърши безупречна къса и понижи разликата. Въпреки това обаче още веднъж беше изправен пред два брейкбола и още при първия беше разминат на мрежата – седем следващи гейма за Зверев и задатък от 3-0.

Лидерът в класирането опитваше разнообразни тактики, само че Александър играеше на доста високо равнище.

С вкаран първи сервис под 50%, Джокович бе изправен пред три следващи мачбола още на собствен сервис при 1-5. 24-годишният тенисист победи още тук – 1-6 6-3 6-1 и край в Токио.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР