Получил вчератрети мандат като президент на Китай – до 2028

...
Получил вчератрети мандат като президент на Китай – до 2028
Коментари Харесай

Третият мандат на Си Цзинпин: четири основни предизвикателства

Получил вчератрети мандат като президент на Китай – до 2028 година, Си Цзинпин ще се изправи пред четири съществени провокации: стопанската система, напрежението със Съединени американски щати, въпросът за Тайван и правата на индивида, написа Франс прес.
Икономика на занимателен ход
Забавеното икономическо движение на Китай сигурно ще е измежду централните проблеми през новия му петгодишен мандат.

Решението му да се заобиколи единствено с предани хора обаче провокира опасения, че може би ще развива основно идеологията за сметка на стопанския напредък.

Днес по обед прочее главният показател на борсата в Хонконг се намали с 2,46 на 100.

Брутният вътрешен продукт на втората стопанска система в света, от дълго време влезнала в бързи ритми на напредък, през 2022 година се повиши едвам с 3 % поради санитарните ограничавания и рецесията с недвижимите парцели.

За 2023 година държавното управление слага задача да се реализиран " към 5 на 100 ", което е измежду най-скромните цели от десетилетия насам.

А профилът на фигурите, сложени от Си Цзинпин на висшите държавни постове, навежда на мисълта, че ерата на демократичните промени е отминала и отсега нататък първа цигулка ще свири основно страната.

Ако се е надявал да направи потреблението нов мотор на стопанската система, постанова се да установяваме, че резултат към този момент няма. Колкото до концепцията му за " взаимно преуспяване ", която се чака да понижи имущественото неравноправие измежду популацията, през последните месеци Си като че ли не натъртва толкоз на тематиката.

Напрежение с Вашингтон
През последните години двустранните връзки се изостриха на фона на технологическа и комерсиална конкуренция, въпроса за човешките права и битката във връзка произхода на КОВИД-19.

Насрочено за февруари посещаване на държавния секретар Антъни Блинкън бе отсрочено в последния миг, откакто администрацията на Байдън смъкна китайски балон с обвиняването, че шпионирал на нейна територия. Твърдения, отхвърлени от Китай.

Оттогава на дипломатическия фронт непрекъснато се покачва тонът. Във вторник външният министър Цин Ган предизвести, че има риск от " спор и борба ", в случай че Вашингтон не смени курса.

Самият Си Цзинпин също насочи директни рецензии, както рядко се случва, и укори управляващите на Съединени американски щати, че въвличат западните страни в " политика на обграждане с насипи, обграждане и репресии против Китай ".

Въпросът за Тайван
С нов мандат и към този момент с нови сили, Си Цзинпин би могъл да реши, че е пристигнало време Пекин да постави ръка на острова, ръководен от демократично държавно управление, за който Китай претендира като за част от своята територия.

През последните години тематиката ставаше все по-деликатна, както сподели през август визитата в Тайван на Нанси Пелоси, оглавявала тогава Камарата на представителите в Съединени американски щати.

Разгневен, Китай отвърна с най-мащабните в историята си военни маневри към острова.

През октомври комунистическата партия за пръв път включи в своя правилник текст, гласящ, че е срещу независимостта на островната територия.

Евентуално навлизане на Китай в Тайван при всяко състояние би било пагубно за световните снабдителни вериги с оглед основната роля на острова в производството на полупроводници – незаменими съставни елементи на голям брой електронни устройства.

То би довело също по този начин до отвращение на Запад, изолираност на Китай и по-силна от всеки път заплаха от директен боен спор сред Пекин и Вашингтон.

В неделя Пекин разгласи, че подвига своя бюджет за защита със 7,2 % – най-значителна стъпка в тази посока от 2019 година

Заради това " поддържано година след година " повишение на военния бюджет звучи " кухо " изказванието на Китай, че модернизацията на армията му не заплашва прилежащите страни, разяснява Дрю Томсън, поканен откривател в Училището за обществени политики " Ли Куан Ю " към националния университет на Сингапур.

Китайските военни разноски прочее към момента са близо два % от Брутният вътрешен продукт – по-малки от тези на Съединени американски щати.

Човешки права
След като Си Цзинпин пристигна на власт в края на 2012 година, гражданското общество съвсем изчезна, опозицията бе потисната и десетки деятели – хвърлени в пандиза.

Срещу Пекин има обвинявания, че в Синцзян (Северозападен Китай) е интернирал в " лагери " минимум един милион души, най-вече от мюсюлманското малцинство уйгури, в отговор на вълна от кръвопролитни атентати в района.

В някои западни разбори се приказва за " геноцид " поради стерилизации и аборти, показани като " насилствени ". Китай отхвърля всички тези изказвания.

В отчет на Организация на обединените нации се загатва за вероятни " закононарушения против човечеството " в района, само че без да се употребява терминът " геноцид ", използван по-специално от Съединени американски щати.

Положението с правата на индивида надали ще се усъвършенства през третия мандат на Си Цзинпин, чиято власт наподобява към този момент непоклатима и неподатлива на интернационален напън.  

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР