Получихме потвърждение от Европейската комисия, че е взето решение да

...
Получихме потвърждение от Европейската комисия, че е взето решение да
Коментари Харесай

Калин Стоянов: ЕК ще отпусне 45 млн. евро за обезпечаване на границите ни

Получихме удостоверение от Европейската комисия, че е взето решение да ни бъдат отпуснати 45 милиона евро. Тези средства ще бъдат разходвани за техническо застраховане на държавната ни граница, високопроходими коли и възнаграждение на граничните чиновници. Това съобщи пред публицисти в Люксембург вътрешният министър Калин Стоянов, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.


Той благодари на Комисията, само че акцентира, че страната ни ще продължи да търси финансова помощ за оправянето с незаконната миграция.

" Моето наличие през днешния ден тук, единствено два дни след встъпването в служба, не е инцидентно. То дава знак, че държавното управление е ангажирано с европейската интеграция и приемането на България в Шенген ", съобщи още Стоянов. Министърът беше безапелационен, че той и целият кабинет работят интензивно страната ни да бъде част от Шенген до края на годината.

Министър Калин Стоянов е в Люксембург, където взе участие в Съвет " Правосъдие и вътрешни работи ". Основни тематики през днешния ден са Пактът за миграция и леговище, разискване на действието на Шенгенското пространство, както и битката с тероризма.

" България постоянно е подкрепяла бързото завършване на промяната в региона на убежището и остава ангажирана с тази цел. Вярваме, че новата система за леговище следва да даде изчерпателен и структуриран общ европейски отговор като в същото време подсигурява баланс сред солидарността и отговорността. И най-важното, не би трябвало да натоварва в допълнение страните на предна линия, които към този момент поемат тежестта по отбрана на границите ", съобщи министър Стоянов по време на разискването на Пакта.

Той добави, че солидарността следва да обгръща и обстановки, които съставляват евентуални миграционни провокации.

При разискването на действието на Шенгенското пространство министър Стоянов акцентира, че страната ни прави оценка високо поредното приоритизиране на тематиката за присъединението на България и Румъния към Шенген преди края на 2023 година " За нас това е извънредно значим въпрос, обвързван с вярното действие на Шенген. Благодарим и на Председателството, че добави този приоритет. Уверени сме, че до края на актуалната година Съветът ще вземе решение за присъединението на двете страни към Шенген. България работи извънредно интензивно за подкрепяне вземането на това решение, като способства за ръководството на външните граници, битката с вторичните придвижвания, взе участие в засиленото полицейско съдействие в битката с контрабандата на мигранти и ползва спомагателни ограничения за повишение на връщанията. "

Българският вътрешен министър добави, че приемането на България и Румъния в Шенген ще изпрати по този начин нужния сигнал до всички жители на Европейски Съюз, че Шенген остава резистентен и работещ, самостоятелен от провокациите, пред които е подложен./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР